Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uloga u društvu

Mladi zamjeraju policiji što ih se kažnjava zbog alkohola

16.05.2014., Zagreb - Vise od sedam tisuca maturanata stiglo je na Bundek gdje su se nastavljali zabavljati ispod satora i u parku.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
05.03.2015.
u 15:00

- Zadovoljni smo, ali se još više moramo približiti tinejdžerima i upozoriti ih na situacije kad je policija bitna - kažu u PUZ-u

Čak 80 posto zagrebačkih tinejdžera smatra da je dobro što policija radi na sprečavanju upotrebe i prodaje teških droga. Ipak, isto toliko srednjoškolaca marihuanu smatra bezopasnom, a 27 posto ih zamjera policiji kažnjavanje konzumacije alkohola na javnim mjestima.

Rezultati su to istraživanja "Stavovi mladih o ulozi policije i preventivnim programima Policijske uprave zagrebačke" koje je provedeno 2014. u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i Katedrom za razvojnu psihologiju Filozofskog fakulteta. Učenici 1. razreda 10 srednjih škola odgovarali su na pitanja o ulozi policije i informiranosti o preventivnim programima PUZ-a. Rezultati pokazuju da se više od 70 posto učenika slaže s tim da je policija važan dio društva, da policajci štite građane i da će im pomoći ako im se obrate.

Nešto manje (62 %) slaže se s tvrdnjom da ih policija može zaštititi od nasilnika. Policajce opisuju kao sigurne, ozbiljne, važne i pravedne, ali nisu sigurni za što im se točno obratiti. Na to upućuje i petina učenika kojima je čak i u opasnosti neugodno obratiti se policajcu, dok njih 13% tvrdi da to nikada ne bi učinilo. Učenici strukovnih škola spremniji su obratiti se policiji od gimnazijalaca.

– Zadovoljni smo rezultatima istraživanja i ovo nam je dobra informacija kako nastaviti dalje i na čemu moramo poraditi. Moramo se još više približili tinejdžerima i upozoriti ih na situacije u kojima je uloga policajaca nezamjenjiva – komentirao je Velimir Tišna, voditelj Službe prevencije PUZ-a.

Komentara 2

DU
Deleted user
09:10 06.03.2015.

naša djeca nisu blesava, uglavnom znaju što je dobro a što loše...mladi se ljudi moraju nekako zabavljati, ali kako kada se sve plaća? privatizirali su sportske objekte, preorali košarkaška igrališta i napravili teniske terene ili slično, s naplatom... zatim- disko i noćni klubovi rade od ponoći do jutra.. pića su preskupa.. boca žestice 400-500 kn.. zato mladi sjede na klupama po parkovima i piju iz kartonskih pakovanja od 5 litara vina iz konzuma... ne iz obijesti nego iz neimaštine.. ne kažem da su puka sirotinja, ali skupo je.. tako da ne možemo kriviti policiju što rade svoj posao, ali ni mlade što piju...sjetimo se samo sebe pa kritizirajmo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije