Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komemoracija

Minutom šutnje odana počast žrtvama i završetku II. svj. rata

antifašisti
Patrik Macek/PIXSELL
09.05.2010.
u 21:34

Pobjeda nad fašizmom i Dan Europe obilježen je u spomen-području parka Dotrščina

Dan oslobođenja Zagreba obilježava se 8. svibnja, a ove godine broji se 65 godina od kada su partizanske snage ušle u grad koji su prije toga napustile postrojbe njemačke vojske, zajedno s vojskom i vodstvom NDH. To je dan kada su 1945. godine Treći Reich i sve vojske pod njemačkim nadzorom položile oružje, te se 9. svibnja slavi kao Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom.

Tiho i skromno

Tim povodom, tiho i skromno, za razliku od ostatka Europe, položeni su vijenci u spomen-području Dotrščina u Dubravi. Izaslanstvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista Zagreba i Zagrebačke županije, borci NOB-a, predstavnici Grada, članovi nevladinih udruga i građani, minutom šutnje odali su počast stradalima od ustaške i nacističke vlasti. Dotrščina je najveći zagrebački gradski park i mjesto masovnih strijeljanja u 2. svjetskom ratu. U istraživanjima, do sada je zabilježeno, imenom i prezimenom, 18.627 ubijenih Zagrepčana, čega je više od 7000 ubijeno na Dotrščini.

Praksa komemoracije


U spomen-parku nalazi se i nekoliko spomenika poginulima, rad najistaknutijih hrvatskih kipara.

– Dok Europa slavi antifašizam kao civilizacijsku tekovinu i on je ugrađen u naš Ustav kao temelj na kojem je stvorena hrvatska državnost, svjedoci smo odbijanja vlasti Zadra da oda počast žrtvama pred antifašističkim spomenikom – rekao je Vlado Jurak, predsjednik Saveza antifašista. Na komemoraciji su bili i sudionici stručnog studijskog putovanja na mjesta stradanja i sjećanja u Zagrebu vezanih uz II. svjetski rat.

– Želimo se upoznati s praksama obilježavanja mjesta stradanja i komemorativnom kulturom te odavanja počasti svim žrtvama rata – rekla je Vesna Teršelič, predsjednica Documente - Centra za suočavanje s prošlošću.

Komentara 19

14
14words
22:54 09.05.2010.

Zašto brišete komentare?? Onog četnika kamocemo puštate da govori što hoće a ja vas ukorim da kao prohrvatski list ne pišete ništa o 30 tisuća mladih u Zadru ovog vikenda a reklamirate ovih 100 olinjalih tifusara koji su vam popljačkali grad prije 45 god,naravno nakon što su horde Koče Popovića uzeli ono najvrednije..

DA
dabro12
23:45 09.05.2010.

Vl brise one komentare koji nisu\"na liniji\".Jos malo pa cemo opet imati i verebalni delikt,ali samo protiv Srba. Gdje god mogu nesto reci manjine to je svetinja,a Hrvati moraju biti kus Neznam kako dugo ce to Hrvati jos trpjeti.Mozda ipak progledaju jednog dana.

Z9
Z999
22:40 09.05.2010.

Zašto VL briše komentare?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije