Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aleksa Bjeliš:

'Ministarstvo obrazovanja duguje nam 45,8 milijuna kn'

'03..07.2011., Zagreb - Promocija doktora znanosti u HNK-u. Diplome je urucio rektor zagrebackog sveucilista Aleksa Bjelis.  Photo: Martina Popovcic/PIXSELL'
Foto: 'Martina Popovcic/PIXSELL'
1/3
06.07.2013.
u 13:00

Upitno je i održavanje Igara 2016. jer nema novca za obnovu domova, što je jedan od uvjeta

Pet mjeseci prošlo je od početka sanacije Studentskog centra zbog nelikvidnosti i duga od 121 milijun kuna. Javnosti, ali i Sveučilištu, koje je razvlašteno, nepoznat je model sanacije. Vlada je postavila sanacijskog upravitelja Peju Pavlovića koji se na pozive ne javlja. A Sveučilište je netom prije objave o sanaciji u siječnju predložilo model rješavanja duga na koji nisu dobili odgovor od Vlade i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Više cijene hrane

Studentski standard nije održiv jer od 1998. do danas MZOS ni u jednom mandatu nije pristao povećati cijenu obroka i smještaja pa je dug SC-a stalno rastao, stav je Sveučilišta u Zagrebu. Prema elaboratu o standardizaciji studentske prehrane Republike Hrvatske iz 2012., prosječna cijena studentskog obroka realno nije 16,70 kuna, nego 22,60 kuna. Zbog toga gubici SC-a na prehrani iznose oko 44,5 milijuna kuna godišnje, a između 2009. i 31. prosinca 2012. na smještaju se akumulirao dug od 42,2 milijuna kuna jer Ministarstvo znanosti od 1998. do danas nije pristajalo na povećanje cijena. Dug se većim dijelom pokrivao iz dobiti Studentskog servisa, koji je 1956. osnovan isključivo za financiranje studentskog sporta i kulture.

– Sporimo se s Ministarstvom oko 45,8 milijuna kuna jer negira svoj dio obveza vezanih uz gradnju dvaju paviljona na Savi i obnovu restorana u kampusu Borongaj, u što nisu uključene kamate. Sporimo se i zbog subvencije prehrane i smještaja za 2012. s kamatama. Predložili smo da Ministarstvo financija temeljem odluke Vlade doznači SC-u iznos od 50 milijuna kuna za plaćanje dobavljača, dok bi SC u državni proračun uplatio novac koji na sudu potražuje od MZOS-a. Ministar Linić podržao je naš prijedlog, no resorno ministarstvo priznaje samo dva milijuna kuna duga – kaže rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš te dodaje da se novac od zarade iz Studentskog servisa ne smije koristiti za pokrivanje manjka u stavkama prehrane i smještaja, nego za podizanje studentskog standarda. U prosincu su povukli tužbu i pokrenuli proces mirenja, no još nemaju informaciju u kojoj je fazi proces.

Zbog sanacije SC-a, upitan je početak izvođenja novih studijskih programa suvremenog plesa i baleta jer upravitelj Pavlović nije dopustio da se uredi N paviljon, gdje se studij trebao izvoditi. Alternativni prostor pronađen je u posljednji trenutak u Veslačkoj, u Plesnom centru Tala. Posve je neizvjesna i budućnost studentske Univerzijade 2016. za koju treba osigurati smještaj za tri do četiri tisuće studenata.

Loše stanje domova

– Ni jedna soba u našim domovima ne zadovoljava uvjete koji se zahtijevaju od domaćina, a glavnina soba je u katastrofalnom stanju jer se nije ulagalo od Univerzijade 1987. Ni jedna soba, čak ni one u dva nova paviljona na Savi, nema klimatizaciju, što je jedan od zahtjeva. Za Sveučilište igre počinju već iduće akademske godine da bi pripreme bile gotove do 2015. Tražimo povratak stanja u SC-u u normalu – kaže Bjeliš. Prema grubim procjenama, za obnovu svih domova bez kampusa potrebno je do pola milijarde kuna. Tri tjedna čekali smo sanacijskog upravitelja Pavlovića da pojasni tijek sanacije. U MZOS-u kažu da ne mogu utjecati na njegove odluke jer ga je postavila Vlada. Iako su se pojavile špekulacije da bi se imovina SC-a za vrijeme sanacije mogla rasprodati, u MZOŠ-u kažu da on ne može raspolagati imovinom većom od milijun kuna bez njihove suglasnosti.

>>Sanacija SC-a uz nove cijene hrane i smještaja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije