Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSKI FORUM

Milan Bandić: Beč tradicionalni uzor Zagrebu

Milan Bandić
Foto: Snježana Herek
1/4
05.05.2014.
u 18:38

„Ne sramimo se učiti iz bečkih iskustva, a spremni smo ih proslijediti i u naše okružje“, ustvrdio je gradonačelnik Bandić

„Predstavljanje strateških projekata Grada Zagreba i ulagačkih iskustava austrijskih kompanija koje posluju u Zagrebu te posjete bečkom Holdingu Wiener Stadtwerke, spalionici otpada Spittelau i bečkoj javnoj garaži, tri su bitne značajke Gospodarskog foruma“, rekao je hrvatskim novinarima gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić nakon završetka tog skupa održanog u ponedjeljak u Udruzi austrijskih industrijalaca u Beču.

Zagrebački gradonačelnik na marginama gospodarskog foruma susreo se i sa svojim bečkim kolegom Michaelom Häuplom s kojim je razgovarao, kako je istaknuo, o Forumu kao „kruni petnaestgodišnje uspješne i kontinuirane suradnje Zagreba i Beča“ daljnjem unapređenju suradnje i zajedničkim projektima koji bi trebali doprinijeti boljitku Zagrepčana i Bečana te o globalnim temama kao što su EU i razvoj gradova, regija i država.

„Bio je to susret gradonačelnika dvaju europskih metropola i gradova prijatelja“, rekao je Bandić, napomenuvši kako je, između ostalog, bilo riječi i o upoznavanju s iskustvima tamošnjih spalionica otpada, javnom prijevozu, novoj bečkoj strategiji upravljanja nekretninama, strategiji financiranja malog i srednjeg poduzetništva, upravljanju javnim poslovima te iskustvima s drugih područja od javnog interesa. Posebno je naglasio kako je Forum pokazao da Grad Zagreb „ima što pokazati i da mu je Beč tradicionalni uzor“.

„Ne sramimo se učiti iz bečkih iskustva, a spremni smo ih proslijediti i u naše okružje“, ustvrdio je gradonačelnik Bandić.

O strateškim projektima Zagreba i mogućnostima ulaganja u zagrebačko gospodarstvo na Forumu Zagreb-Beč, koji je okupio više od stotinu austrijskih i hrvatskih gospodarstvenika, ulagača i bankara, govorila je dogradonačelnica Grada Zagreba za gospodarska pitanja Sandra Švaljek.

Hrvatska je postala ulazna točka za sve ulagače uključujući one s dalekih tržišta Azije i Kine

Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a

Švaljek je nazočnima predstavila pet atraktivnih zagrebačkih projekata koji čekaju ulagače: podzemnu garažu u Kačićevoj, Terme Zagreb, Zagrebački velesajam koji bi trebao postati Zagrebačka mreža, Kompleks zgrada Badel i izgradnju pet umirovljeničkih domova. Pozvala je austrijske investitore da ulažu u Zagreb.

Pročelnica Gradskog ureda za EU programe i projekte Jelena Ricov predstavila je izbor projekata koji se trenutačno pripremaju za sufinanciranje iz strukturnih fondova EU: modernizacija i revitalizacija sustava vodovoda i odvodnje vode u Gradu Zagrebu, izgradnju žičare na Sljemenu te uvođenje izuzetno brzog, širokopojasnog interneta na zagrebačko područje.

Zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić predstavio je sudionicima skupa ulagački potencijal Zagreba i mogućnosti ulaganja u turizam, energetiku, prehrambenu i prerađivačku industriju te farmaceutsku industriju i područje informacijskih tehnologija gdje sigurno postoji ogroman potencijal. Također je ukazao na poticaje i promjene u hrvatskom gospodarstvu koje utječu na investicije, napomenuvši kako je „sam ulazak RH u EU otvorio nove mogućnosti, između ostalog i za zajedničke projekte“.

„Hrvatska je postala ulazna točka za sve ulagače, uključujući one s dalekih tržišta Azije i Kine“, zaključio je Jakelić.

Uime bečkog gradonačelnika Häupla, Forum je otvorila Anica Matzka Dojder, zastupnica bečkog gradskog i pokrajinskog parlamenta, a nazočne je uvodno pozdravio direktor za međunarodne odnose Udruge austrijskih industrijalaca Michael Löwy.

Skup je završio panelskom raspravom o ulagačkim iskustvima austrijskih tvrtki (kompanija u  Zagrebu), a koji je pokazao da se situacija u Hrvatskoj polako, ali sigurno mijenja u pozitivnom smislu i da je vlada kao ključni prioritet postavila jačanje poslovne klime i uklanjanje barijera konkretnim investicijskim projektima.

Uz gradonačelnika Bandića i navedene suradnike u zagrebačkom izaslanstvu bila je i pročelnica za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić, koja je s predstavnicima Zagrebačkog holdinga na čelu s članicom uprave Nikom Nodilo Lakoš posjetila Wiener Stadtwerke, spalionicu otpada Spittelau i jednu od bečkih javnih garaža.

Komentara 12

PO
porezni.obveznik
22:22 05.05.2014.

"Beč tradicionalni uzor Zagrebu" iliti "malogradjanski kompleksi"

Avatar liquidsky
liquidsky
07:45 06.05.2014.

Je li Bandić predstavio novi bedž s likom Maršala? Je li predstavio svoj politički patent "Danas javno reci jedno - sutra javno kaži da nisi to rekao", "Gledaj u oči i laži" i slične?

DU
Deleted user
09:08 06.05.2014.

Kako se Zagreb po ičemu može uspoređivati s gradom koji ima 3 puta više stanovnika?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije