Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
„NA RUBU. EUROPE“

MaxArtFest otvara «Božićni Konc Logor»!

Božićni Konc Logor
Foto: PR FOTO
1/9
12.12.2016.
u 11:29

Najagilniji hrvatski festival, MaxArtFest, opet iznenađuje! Nakon što je svojim prethodnim izdanjima doveo u Zagreb mostarskog Bruce Leeja, najavio pad Ive Sanadera, povratak Europe i strah u zagrebačkoj gradskoj upravi, ovaj „festival bez cenzure“ svojim devetim izdanjem otkriva Božić izbjeglica i prognanih umjetnika, razočaranih  branitelja i svih čiji je život zaustavljen u našem vremenu.

U sasvim običnom stanu zagrebačke stambene zgrade nalazi se koncentracioni logor u kojem svoj Božić proslavljaju odbačeni. Oni osluškuju pjesme, razgovore i odjeke prigodnog  tv programa iz susjednih stanova, mirišu hranu sa svečanih obiteljskih stolova i zamišljaju kako su do prije mjesec ili dva i sami sjedili za obiteljskim stolom, razgovarali o planovima za budućnost i sanjali svoje snove o životu.

20. 12. 2016. U 19h otvara se «Božićni Konc Logor» instalacijom «Odlazak» grupe NySt, u Utješenovićevoj ulici br. 6 u Zagrebu, Kvaternikov trg. Svaki slijedeći dan, do Badnjaka, u Božićnom konc logoru MaxArtFesta započinje novi umjetnički projekt. Svaki započeti projekt biti će naprasno prekinut i namjerno nedovršen kao podsjetnik fragilnosti naših napora da živimo «normalan život».

MaxArtFest organizira u «Božićnom Konc Logoru» i susrete sa djecom, mladima i braniteljima, a koji će sudjelovati u razgovoru o tome što učiniti da se njihov život i niihova zemlja ne pretvori u mjesto za odlazak.  Festival od osnutka prioritetom smatra povezivanje suvremenih umjetnika i svih marginaliziranih grupacija, od djece i mladih do umirovljenika i branitelja.

MAXARTFEST 2016. ZAPOČEO U VUKOVARU

MaxArtFest je službeno  započeo u Vukovaru u Koloni sjećanja promocijom platforme H.artar! suvremene umjetnosti branitelja!   U vukovarskoj koloni sjećanja MaxArtFest sudjelovao je sa javnom akcijom – projektom „Borba za slobodu nikada ne prestaje“. Javnost je dobro uočila i crne kvadrate koje su u koloni sjećanja nosili liječnici, a koji su nastali u suradnji sa umjetnicima MaxArtFest-a.

Deveto izdanje festivala suvremene umjetnosti MaxArtFest, pod naslovom „Na rubu. Europe.“ izvedeno je u Vukovaru i Zagrebu, a nastavlja se tokom prosinca i siječnja u Zagrebu i kroz platformu H.artar – ratnu suvremenu umjetnost! U Zagrebu, u sjedištu festivala na Kvaternikovu trgu izvedeni su umjetnički projekti „Stroj ponovnog umiranja“ u suradnji japanskih i hrvatskih umjetnika, „Izaberi ponovo“, „Umjetnik a ne zločinac – rekonstrukcija“, „Crveni Peristil – na rubu“, „Vukovar na rubu rubova“ i drugi. Uvod u ovogodišnji festival bio je u srpnju, u Splitu, a kada su u različitim dijelovima grada izvedeni performansi i socijalne akcije grupe NySt, KadeleGrupe i drugih,, najavljujući ovogodišnju festivalsku preokupaciju rubnim situacijama.

IZJAVA UMJETNIČKOG VODITELJA

Leo Katunarić, umjetnički direktor MaxArtFesta:
Predani rad primitivaca u našem društvu, a koji već dva desetljeća pokušavaju od umjetnosti i kulture napraviti svoju dekoraciju, potiče nas da se stalno borimo, jer «borba za slobodu nikada ne prestaje»! Veliku uzor su nam branitelji i njihova gerilska, gotovo refolucionarna,  borba za demokraciju 91. Sada želimo da i oni u radu suvremenih umjetnika prepoznaju istu energiju i žar koji su oni imali u borbi i da nam se priključe u mijenjanju svijeta na bolje. Zato smo ovaj MaxArtFest, prvi koji organiziramo izvan institucija, započeli u Vukovaru, u koloni sjećanja!

NAJAVE  DOGAĐANJA MaxArtFest

19. 12. 18h
Art pitch – projekti odabrani na javnom natječaju

20. 12. 19h
Otvaranje «Božićnog Konc Logora»
Instalacija i video art «Odlazak» NySt i KadeleGrupa

21. 12.
«Božićni Konc Logor»
Prekinuta umjetnost 1
Akcija i diskusija, mladi iz osnovnih i srednjih škola

22. 12.
«Božićni Konc Logor»
Prekinuta umjetnost 2
Akcija i diskusija, branitelji

23. 12.
«Božićni Konc Logor»
Badnjak obespravljenih ( samo uz pozivnicu )

Za sva događanja ulaz slobodan, ali:

zbog specifičnog prostora broj posjetitelja je ograničen, najava na:

Telefon: 0993130205 ili maxarfest@gmail.com

MAXARTFEST, festival suvremene umjetnosti
Utješenovićeva 6, Zagreb 10000

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije