Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN OTVORENIH VRATA hazu

Mamuti, alkemičari, atomi... HAZU nam je kao zabavna učionica

Dan otvorenih vrata HAZU-a
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/4
07.11.2018.
u 08:30

Akademija je obilježila svoj dan na čak osam lokacija u Zagrebu, a osim u metropoli, uživalo se u bogatom programu HAZU u još petnaest gradova

Od recepata i kušanja jela iz rimskoga doba preko razgledavanja fosila mamuta i učenja o hrvatskim alkemičarima ili svijetu atoma do upoznavanja s radom Marina Getaldića, maestra Borisa Papandopula i drugih velikana koji su pridonijeli našoj znanosti i umjetnosti.

I te kako je bilo živopisno na jučerašnjemu Danu otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), čiju su palaču na Zrinjevcu u prijepodnevnim satima ispunili učenici koji su sa svojim nastavnicima došli “podebljati” znanje iz škole.

Bolje ćemo upamtiti

– Već smo učili i o Bašćanskoj ploči i o škrinji svetoga Šimuna, ali danas nastavu imamo pored ta dva spomenika. Mislim da ćemo tako sve što trebamo znati o njima bolje upamtiti nego da samo sjedimo u školi – rekao je Tomislav Grgurević, učenik šestoga razreda OŠ Vrbani. Njemu je, kao i brojnim drugim đacima koji su sudjelovali na radionicama i predavanjima, posjet HAZU poslužio kao nešto zanimljivija učionica od one uobičajene. A upravo je to i cilj manifestacije.

– Kada je Josip Juraj Strossmayer osnivao Akademiju, rekao je da je sve potrebno za njezinu izgradnju od naroda dobio i da je po završetku radova narodu i vraća. Time se vodimo i mi na Danu otvorenih vrata jer želimo svim građanima približiti našu bogatu znanstvenu, kulturnu i umjetničku djelatnost – rekao je akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU.

Na osam lokacija

Akademija je obilježila svoj dan na čak osam lokacija u Zagrebu, a osim u metropoli, uživalo se u bogatom programu HAZU u još petnaest gradova. Da je blago Akademije još do kraja nepoznato, pokazuje i Zavod za paleontologiju i geologiju kvartara.

– Voljeli bismo kada bi nas učenici više posjećivali jer imamo što ponuditi; od najstarijega europskoga oruđa do zanimljivih pronalazaka kostiju mamuta – rekla je paleontologinja dr. sc. Jadranka Mauch Lenardić.

>> Izložba posvećena jugoslavenskoj arhitekturi hit u New Yorku

Dan otvorenih vrata HAZU-a
1/9

Komentara 1

Avatar prahrvat
prahrvat
09:01 07.11.2018.

Zašto je psovka u prvoj riječi naslova?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije