Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Terapijski psi

Mali čupavci 'specijalisti' su za dječju tjeskobu

03.04.2017., Zagreb - Poliklinika za zastitu djece i mladih grada Zagreba. Primarijus Domagoj Stimac i profesorica Renata Fridrih s terapijskim psima koje su dobili u Poliklinici. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
04.04.2017.
u 09:47

Evie, Heidi, Švrćo i Ziggy suosjećajni su i strpljivi. Mogu "nanjušiti" napetost, strah i tjeskobu i malim pacijentima pomažu otkloniti stres

Maleni, mekani, pahuljasti havanezeri Evie, Heidi, Švrćo i Ziggy novo su pojačanje zagrebačkoj Poliklinici za zaštitu djece i mladih. Riječ je o posebno obučenim terapijskim psima koji pomažu u radu i dijagnostici s traumatiziranom i zlostavljanom djecom te onima s motoričkim smetnjama ili intelektualnim teškoćama.

– Naši mali pomoćnici mogu kod djece osjetiti i prepoznati napetost, tjeskobu i stres te nam signaliziraju je li dijete opušteno i spremno na aktivnosti. Također, u kontaktu s djecom stvaraju odnos koji djeci nerijetko nedostaje i osobito je vrijedan u vremenima kad su djeca prepuštena virtualnom svijetu – objasnio nam je primarijus Domagoj Štimac. On će na ljeto započeti zahtjevnu obuku za njihova vodiča.

Nekad nose i plave ‘kute’

Dotad ih budno čuva i motri njihova vlasnica i certificirani vodič, profesorica defektologinja Renata Fridrih. Svaki dan četveronožni ljubimci s njom veselo dolaze na posao.

– Prije nego što su došli ovdje, Evie i Heidi četiri su godine proveli u školama, domovima zdravlja, pedijatrijama.. Švrću i Ziggy tek čeka obuka za dnevnu bolnicu. Psi su obučeni da imaju partnerski odnos s vodičem, a ponašanjem signaliziraju potrebe djeteta – objasnila je profesorica Fridrih. Obuka im traje oko godinu i pol. Psi sami biraju s kojim će djetetom ostvariti interakciju. S mališanima rade pojedinačno, u paru ili grupi. Poslušni su, ne linjaju se i ne laju, brzo uče i lagani su pa ih djeca mogu i uzeti u naručje, što ih opušta, smiruje i čini sretnijima.

– Kada rade s djecom koja imaju problema sa senzorikom, psi na sebi imaju plave “kute” s autićima, da djeca ne bi osjećala nelagodu kad ih dodiruju – kazala je defektologinja Renata Fridrih.

Psi stižu i u Klaićevu bolnicu

Projekt uključivanja pasa u rad s različitim skupinama djece u institucijama, Renata Fridrih i Društvo Naša djeca Sisak provode već pet godina na području četiriju županija. – Kad psi dođu među djecu s posebnim potrebama, suosjećajniji su i strpljiviji od ljudi – iskreno će defektologinja Fridrih. Terapijske pse ovih će dana dobiti i mali pacijenti u Klaićevoj bolnici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije