Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
by boris bare

'Mala Martićeva' ima novo ruho: 'Ideja je da ljepota zagrebačkih pločica i stubišta dođe na ulicu'

Zagreb:  Boris Bare autor je odabranog projekta Male Martićeve
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/6
02.06.2023.
u 18:12

Preuređenje dijela Martićeve dio je inicijative "Asphalt Art Initiative” – proširenje pješačke zone u centru grada Zagreba. Cilj projekta je proširiti pješačke zone u gradovima, a koje će uz aktivnu participaciju i co-design proces omogućiti građanima kvalitetniji život u urbanim sredinama

Mala Martićeva, kako je od milja prozvan južni dio te ulice, od danas je dobio novo, šareno ruho. Pod stručnom rukom uličnog umjetnika Borisa Bareta i njegovog asistenta postao je prava atrakcija. 

Otvorenju oslikane "Male Martićeve" nazočio je i dogradonačelnik Luka Korlaet koji je poručio kako je ideja da se Zagreb i pomakne od autocentričnosti te da se ustupi novi prostor za pješake i bicikliste. 

Zagreb:  Boris Bare autor je odabranog projekta Male Martićeve
1/6

-Ovime smo proširili pješačku zonu Zagreba. Ovo je u skladu s dogovorom s Vijećem gradske četvrti Donji Grad i Mjesnim odborom. Uspjeli smo je zatvoriti za kolni promet i u dva dana urediti u ovom nadrealnom ruhu. Prava interizacija eksterijera- rekao je Korlaet. 

Dodao je kako je smisao da se Zagrepčane izvede na ulicu kako bi doživjeli Malu Martićevu kao novi pješački prostor na kojemu će boraviti. Projekt je financiran iz fondacije Bloomberg kojom se na ovakav način oplemenjuju gradski prostori. U planu je i proširenje pješačke zone u Masarykovoj i to u rujnu u sklopu Europskog tjedna mobilnosti. Umjetnik Boris Bare kazao je kako je inspiracija došla iz želje da prekrasne pločice sa zagrebačkih stubišta izađu na ulicu. 

Preuređenje dijela Martićeve dio je inicijative "Asphalt Art Initiative” – proširenje pješačke zone u centru grada Zagreba. Cilj projekta je proširiti pješačke zone u gradovima, a koje će uz aktivnu participaciju i co-design proces omogućiti građanima kvalitetniji život u urbanim sredinama. Zagreb je u sklopu provedenog internacionalnog natječaja izabran između 19 svjetskih gradova za provedbu ove inicijative.

Komentara 5

ZA
zagi101
21:19 02.06.2023.

opet neka građanska inicijativa koja živi od gradskog proračuna. pa kolko ih ima na našoj grbači i dokle više????

FR
freeshooter
01:36 04.06.2023.

...nevjerojatno da je netko dopustio ovaj cirkus...ovo nije oplemenjivanje, nego devastacija gradskih prostora, provedena rukama nestručnih ljudi...

BR
Brankko
01:32 06.06.2023.

Veli jedan "čitatelj": "kolko ih ima na našoj grbači i dokle više". -- Sklopovi s prilogom više kao taj "dokle više" kao neutrlani izrazito pripadaju srpskomu književnomu jeziku, a u hrvatskomu književnomu jeziku oni uopće nisu neutralni. "Dosta više manjih inicijativa!" Kako to zvuči? Ali s prilogom već, takvim (dakle to nije "veće"), to je "Dosta već jednom manjih inicijativa!"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije