Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Početak razilaženja?

Hoće li Lolo i sekretari SKOJ-a srušiti koaliciju Esih i Bandića?

Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/5
12.10.2017.
u 11:40

Novi gradski vijećnici kao da su se ugledali na kolege iz Sabora. Više ih zanimaju teme iz prošlosti nego razvoj grada u kojemu žive

Ova će bista biti predmet pravne, ali i političke rasprave sljedećih nekoliko dana – što misli o Ivi Loli Ribaru na križanju Selske i Prilaza baruna Filipovića, jasno je do znanja dao Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku, skupštinski partner u većini s HDZ-om i strankom gradonačelnika Milana Bandića.

Grad s dva gradonačelnika

Nikako mu po volji nije što Bandić “na svoju ruku diže spomen-obilježja” jer bi se o tome, kaže, trebala pitati Skupština.

– Uzurpatorsko, nasilničko i samovoljno postupanje gradonačelnika – ocijenio je postavljanje biste Hasanbegović, pa dodao kako je spomenik “narodnom heroju” protivan Statutu Grada Zagreba, točnije njegovu 30. članku. Stoji u njemu da o podizanju spomenika odlučuje Gradska skupština većinom glasova, što Bandića nije posebno “nasekiralo” kad je prekjučer govorio o tome kako je Ivo Ribar “jedan od najvećih heroja Drugog svjetskog hrvatskog antifašističkog rata”. A ne uzrujava se ni pretjerano, čini se, što bi zbog ovakvih poteza mogao izgubiti jednog koalicijskog partnera. Da ih se polako želi zamijeniti, načuli su već i članovi iz reda Neovisnih za Hrvatsku, koji kažu kako jednostavno ne vide drugi razlog zbog kojeg bi Bandić odjednom inzistirao na postavljanju biste Ribaru, a i najavljivao spomenike svoj sedmorici sekretara SKOJ-a.

– Nije gradonačelnik zaboravio svoje lijeve birače i svima mora biti jasno da je on, prije svega, socijaldemokrat – čuje se iz Stranke rada i solidarnosti, u kojoj poteze gradonačelnika uopće ne žele opravdavati jer u njima, govore, nema apsolutno ništa loše. Što se tiče preslagivanja u Skupštini, do njega zasad, kažu u “365”, neće dolaziti. Drugačiju informaciju ima, pak, Anka Mrak-Taritaš iz oporbenog GLAS-a, koja je već nekoliko puta isticala kako Zagreb, od starta koalicije bandićevaca i Neovisnih, ima dva gradonačelnika.

– Postoje najave da će tog koalicijskog partnera gradonačelnik zamijeniti drugim – rekla je Mrak-Taritaš, koja će, zajedno s pedeset ostalih skupštinskih kolega, na sljedećoj sjednici odlučivati i o tome hoće li se glavna ulica u budućem naselju Podbrežje nazvati po Janku Bobetku. Još je to jedno imenovanje, nakon preimenovanja Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, koje bi krajem listopada u Ćirilometodsku 5 moglo donijeti popriličan broj tenzija. Već na Odboru za imenovanja bilo je jasno da će Bobetko biti još jedno kontroverzno ime oko kojeg se skupštinari neće lako moći složiti. Stožerni general Hrvatske vojske i general-potpukovnik JNA, pobunili su se članovi Inicijative mladih za ljudska prava, u Zagrebu ulicu ne bi trebao dobiti jer ga je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije optužio za zločine u operaciji Medački džep, koja se odvijala 1993. godine.

Protiv bi mogla biti ljevica

– Ne možemo reći ništa prije nego presuda bude pravomoćna, ali trebali bismo, kao Odbor, biti oprezni i možda niti ne odlučivati o prijedlogu da se po Janku Bobetku nazove ulica – rekla je Rada Borić iz Nove ljevice, dok je Tomislav Jonjić iz Neovisnih za Hrvatsku zaključio kako je Bobetko umro prije bilo kakve presude, a posmrtno se “nikome ne može suditi”. Josip Reihl-Kir, kažu iz Inicijative mladih za ljudska prava, bio bi daleko bolji izbor, pogotovo s obzirom na to da svoju javnu površinu osječki zapovjednik policije čeka već tri godine. Prijedlog je dobar, složili su se skupštinari, ali budući da je Odbor za imenovanja odlučio kako će na klupe zastupnika doći prijedlog odluke o Ulici Janka Bobetka, na sljedećoj će se sjednici raspravljati upravo o tome.

1/19

– Očekujemo da bi protiv mogla biti eventualno ljevica, ali to im ne znači ništa, kad u Vijećnici nemaju većinu – poručili su Neovisni, pomalo nesigurni i u činjenicu da će je imati i sami.

Komentara 55

Avatar liquidsky
liquidsky
12:34 12.10.2017.

Na stranu osobni afiniteti ali i lijevi i desni trebali bi osvijestiti do koje su razine razumskog kaosa Bandićeve vječne manipulacije dovele građane, vijećnike i čitav ovaj grad kojeg on doživljava kao vlastito kraljevstvo. Iz ovog se mogu izuzeti članovi Bandićeve stranke, oni ionako odbijaju prihvatiti zbilju.

AO
ante.oreskovic75
12:30 12.10.2017.

Rukovođenje,odluke,upravljanje,vođenje grada i dalje živi primitivni očaj!

DU
Deleted user
12:13 12.10.2017.

g.Bandić fino vuče sve za nos i radi što god hoće i tzv.lijevim i desnim opcijama(svjetonazorima)dok Grad Zagreb sve više zaostaje i ruinira. Delajte i trvite se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije