Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
advent u zoo

Likovi ‘Priča iz davnina’ vode vas čarolijom Maksimira na Adventu koji traje do 8. siječnja

storyeditor/2022-12-21/PXL_041222_97263397.jpg
31.12.2022.
u 10:00

Kobasice, kuhano vino i punč mogu se kušati na Zebrinu trgu gdje svakog punog sata starta edukativno vodstvo. Prošetali smo se Adventom u Zoološkom, koji traje do 8. siječnja svakog petka, subote i nedjelje.

Jednima je Božić najljepše doba u godini, druge sav taj šušur živcira pa ne sudjeluju, treći su potpuno indiferentni, četvrti u hibernaciji... Baš kao i Zagrepčani, stanovnici Zoološkog vrta u Maksimiru različito reagiraju na sva ova zbivanja, koja su stigla i u njihove nastambe, a trajat će do 8. siječnja svakog petka, subote i nedjelje od 16 do 20 sati.

Okrepa na Zebrinu trgu

Advent u Zoološkom nije nalik uobičajenom posjetu ZOO-u jer je dobrobit životinja na prvome mjestu, objašnjava edukatorica Ana Milković. Zato u njemu ne sudjeluju svi. Vukovima i snježnim leopardima zimski uvjeti ne smetaju, no ne vole jarku rasvjetu pa ne sudjeluju, za razliku od morskih lavova. Luce i njezin brat Edi zimi vole biti vani pa ih posjetitelji nerijetko mogu zateći u noćnom brčkanju. Njihova nastamba i restoran u blizini neke su od desetak adventskih lokacija koje se mogu razgledati u Zoološkom, a na katu restorana nalazi se i koliba Djeda Božićnjaka.

Kobasice, kuhano vino i bezalkoholni punč mogu se kušati na Zebrinu trgu preko puta lavlje nastambe. Čini se da čopor kraljeva životinja sve to uopće ne doživljava. Hladne zimske večeri najradije provode u čoporativnom spavanju. Baš smo u takvom stanju zatekli lavice Ayanu, Nyotu i Uzuri te lava Lea kada smo zavirili u njihov topli brlog.

– Ako ovako nastave, prespavat će cijeli Advent – smije se naša vodičkinja Ana Milković. U sličnim smo pozama u krošnjama zatekli i crvene pande.

– Emi i Popiju ništa ne smeta. Osim kada ih ljudi smatraju rođacima velikog pande – govori Ana Milković. Pokraj nastambe crvenih panda nalazi se i adventska ljuljačka, najfotografiranija zoološka adventska znamenitost.

Preko puta lavlje nastambe na Zebrinu trgu svakog punog sata počinje edukativno vodstvo. Kroz život stanovnika ZOO-a tijekom Adventa posjetitelje provode djelatnici Zoološkog vrta odjeveni kao Malik Tintilinić i Domaći, jer je program ove godine inspiriran “Pričama iz davnina” Ivane Brlić Mažuranić. – Zato su nam u fokusu životinje hrvatskih šuma. Mnoge od njih Ivana Brlić Mažuranić spominje u svojim pričama – navodi Ana. U Interpretacijskom centru pokraj novoobnovljene nastambe za medvjeda klince očekuju Tajne medvjeđih brloga, gdje u replici pravog medina brloga mogu doznati sve o njihovu šumskom životu.

U blizini su i lemuri, još jedna od 350 vrsta, koliko ih je u zagrebačkom ZOO-u, koja uživa u ipak drukčijoj atmosferi. U posjetu simpatičnim lemurima zatječemo Jasmina i Merimu s kćerima Ajrom i Ani. U ZOO su, kažu, potegnuli čak iz Sarajeva.

Gušt za klince i roditelje

– Super nam je Advent u ZOO-u, a pogotovo to što su tema “Priče iz davnina”, koje naše klinke obožavaju – kažu Sarajlije i žure se da stignu na početak vodstva.

Onima kojima od razgledavanja postane hladno preostaje da se zgriju u Tropskoj kući. Ondje je baš kao u tropima, toplo i vlažno što odgovara gmazovima i pticama koji ondje žive. U edukativnom centru, u kojem se mogu upoznati životinje od kojih mnogi zaziru, poput gigantskih madagaskarskih žohara, različitih kukaca, zmija i škorpiona, možete pomaziti druželjubivog kraljevskog pitona.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije