Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spas od izumiranja

Novi stanar Zoološkog: Ženke oriksa više ne samuju, stigao im Don Juan iz Leipziga

storyeditor/2022-12-28/PXL_281222_97568452.jpg
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/10
29.12.2022.
u 10:00

Dom izumrle afričke vrste antilope u ZOO vrtu postao je poprište ljubavnih scena

Krajem prošlog stoljeća u potpunosti su izumrli u prirodi, uzgoj je nastavljen u zoološkim vrtovima diljem svijeta, a njihovo je razmnožavanje na neko vrijeme obustavljeno zbog popunjenih kapaciteta, no sada se nastavlja. To je sudbina sabljorogih oriksa, antilope koja je nekoć živjela diljem sjeverne Afrike.

Uživa u ženskom društvu

U zagrebačkom Zoološkom vrtu do nedavno stanovale su samo tri ženke, no, budućnost usamljenih dama prošlog se mjeseca promijenila jer im je iz Leipziga stigao zavodnik Max. U veljači će napuniti tri godine, a jučer je predstavljen kao novopridošlica zagrebačkog ZOO-a.

Max je bezimene ljepotice, dvadesetogodišnjakinju rođenu u njemačkom Karlsruheu te godinu i četiri godine mlađe purgerice, u početku šarmirao preko ograde jer su ga novi stanodavci najprije smjestili u praznu susjednu nastambu. No, odmah po njegovu preseljenju nove su ga cimerice prihvatile, a on se udomaćio pa je nastamba postala poprište mnogobrojnih ljubavnih scena.

– Mladi je mužjak prvo dva sata preko mreže šarmirao starije dame, a nakon što su se zoolozi i veterinari uvjerili da će se životinje lijepo slagati, otvoreni su prolazi između njihovih nastambi. Već su idući dan zajedno jeli i boravili u štali, a od tada su Max i maksimirske ljepotice nerazdvojni – naglasio je edukator je Tomislav Krizmanić.

Kako bi mužjaci otkrili je li ženka spremna za parenje, njuškanjem testiraju njihov urin, a onda se za njih bore sa suparnicima, sudarajući se glavama. Max se, srećom, neće morati boriti za naklonost svojih cimerica jer konkurencije nema, a svoju je privrženost starijim dama počeo pokazivati odmah u prvim satima druženja.

Očuvanje vrste

A koliko je snage i izdržljivosti u mladom mužjaku, iznenadili su se, kažu, i timaritelji. Max je za sada otac dvoje mladunaca iz Leipziga, a zagrebački bi zoološki vrt, nadaju se, u idućoj godini mogao postati bogatiji za još kojeg mladunca ove vrste. Zaštita ugroženih životinjskih vrsta, pa tako i ove, istaknuo je ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta Damir Skok, danas je jedna od glavnih zadaća suvremenih zooloških vrtova.

– Nadamo se da ćemo time pridonijeti očuvanju ove životinjske vrste koja je naseljavala stepe, pustinje i polupustinje sjeverne Afrike, no izumrli su zbog pretjeranog izlova i gubitka staništa. Zbog toga se sada uzgajaju u zoološkim vrtovima i prirodnim rezervatima, a tako uzgojeni oriksi reintroduciraju se u prirodu. Zahvaljujući programima njihova povratka u prirodu, opet pasu nacionalnim parkovima Tunisa, Maroka i Senegala – dodao je.

Inače, sabljorogi su oriksi jedina vrsta oriksa kojoj rogovi idu unazad, sisavci su iz reda parnoprstaša te porodice šupljorožaca, a rogove imaju i ženke i mužjaci. Većina krzna im je bijela, a vrat i prsa su smeđi. Žive u prosjeku 30 godina, mogu preživjeti visoke temperature, a kao i deve, danima mogu izdržati bez vode.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije