Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJETO U ZOO-u

Ledene poslastice za medvjedicu i majmune, a tuš za nojeve i emue

Zoološki vrt u Maksimiru
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/8
02.08.2017.
u 08:46

Kad si rođen s krznenim ili pernatim 'kaputom', tek ti je onda vruće!

Obučeš kratko, upališ klimu ili ventilator, spustiš rolete, iz hladnjaka uzmeš hladne vode i za toplinski val uopće te nije briga. Naravno, pod uvjetom da, kao stanovnici Maksimira, nisi rođen s krznenim ili pernatim “kaputom”. U tom slučaju, objašnjavaju djelatnici Zoološkog vrta, svaka pomoć u rashlađivanju dobro je došla.

Kupanje u bazenima

A upravo se to i radi u ljetnim mjesecima, posebice kad se najavljuje penjanje temperatura i na 40 Celzijevih stupnjeva. Ledene poslastice spremne su svaki dan, a osim u “sladoledima”, životinje uživaju i u posebnim tuširanjima.

Zoološki vrt u Maksimiru
1/15

– U Maksimiru je temperatura uvijek nešto niža nego u ostatku grada, ali to ne znači da nije vruće. Životinje koje imaju bazene u svojim nastambama, odnosno one koje i u prirodnom okruženju u blizini imaju vodu, najčešće će vrijeme provoditi upravo u njoj, a za one koje rashlađenje traže, omogućimo ga mi – objašnjavao je ravnatelj ZOO-a Damir Skok, dok je jučer tuširao emue. Velike ptice prvo su malo oklijevale, a kad su shvatile da im je ispod vode dobro, spremno su stale i uživale u svakoj kapljici. Još veseliji bili su nojevi, koji su pod mlazom i zatvarali oči te otvarali usta, izgledajući pomalo kao ribe na suhom.

Svatko ima svoju taktiku

– Oni su pomalo blesavi, ali jako simpatični. Oko im je veće od mozga, pa nisu baš najbistrije ptice, ali znaju uživati – govorila nam je edukatorica Marija Starčević, dok nas je vodila do medvjedice, koja je iz hladnog brloga na sunce izašla tek kad joj je timaritelj ostavio zamrznuto voće. Kao i svaka starija pedantna dama, prstima je iz gromade vadila bobicu po bobicu borovnice i stavljala ih u usta. Nisu tu gracioznost imali i kapucini te rakuni, koji su silovito navalili na svoje “sladolede”, uzimajući ih iz ruku timaritelja, pa onda njima udarajući po drveću, ne bi li što prije došli do zamrznutog voća.

– Svatko ima svoju taktiku – pojašnjavao je ravnatelj Skok, dajući poslastice i lemurima. Kao gospoda, oni su posjeli oko osvježavajućeg slatkiša, pa prvo pokušavali led otopiti jezicima i tek onda navaliti na voće i povrće. Odlučili su ohladiti i druge dijelove tijela, pa su preko “sladoleda” prebacili i repove. Da nema bolje stvari ljeti od leda, dokazali su i morski lavovi, kojima su blokovi ubačeni u bazen, ne bi li im ohladili vodu. U nekoliko stupnjeva hladnijem, sretno su plivali mama Edith, tata Zagi i jednomjesečna im beba. 

Zoološki vrt u Maksimiru
1/16

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije