Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova 'džungla'

Snimite 'selfie' s lavovima u ZOO-u Zagreb i osvojite nagrade

Lavovi Zoo Zagreb
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
06.05.2014.
u 08:59

Možete stati uz lavove ispred njihove nove nastambe, i oponašati grimase životinja na fotografijama. Prvi dio projekta uređenja novih nastambi u zagrebačkom ZOO-u bliži se kraju, pa se lavovi sele u novu kuću sredinom lipnja. Posebnost je što će se posjetitelji moći sresti oči u oči s lavicama Ayanom i Nyotom i lavom Kongom.

Za nešto više od mjesec dana lavice Ayana i Nyota te njihov muški predvodnik, sedamnaestogodišnji lav Kongo preselit će se u novu nastambu, čak 15 puta veću od one u kojoj su u Zoološkom vrtu dosad obitavali.

Novi lav

Pridružit će im se još jedan lav, koji će u ZOO stići uskoro, a dva kralja životinja te dvije kraljice na raspolaganju će imati više od 1500 četvornih metara vlastite 'džungle', odnosno savane. Gradnja nove kuće u punom je zamahu, a posjetitelji će lavovima moći i neposredno prići.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

Samo staklene stijene odvajat će posjetitelje od lavova, a osim što će ih moći promatrati u vanjskim nastambama, licem u lice s njima moći će doći i u unutarnjim prostorijama – objasnio je Krešimir Kovačec, edukator u Zoološkom vrtu.

Samo staklene stijene odvajat će posjetitelje od lavova, a moći će im se prići i iz unutarnjih prostorija

Krešimir Kovačec

edukator, ZOO Zagreb

A kako bi se lavovi uopće premjestili sa sadašnje na novu lokaciju, edukatori, timaritelji i zoolozi već mjesecima pripremaju životinje na, kažu, pozitivan šok koji će doživjeti tijekom premještaja.

Pozitivan šok

– Vjerujem da će im biti pomalo neobično što će se naći na novom teritoriju, ali sigurno će im se svidjeti mnogo više budući da je prostranije, veće – rekla je zoologinja Dijana Beneta te dodala kako su se prije životinje, tijekom prijevoza uspavljivale. Međutim, dodala je, to više nije slučaj te lavovi, ali i ostale životinje prolaze trening kako bi same ušle u kavez u kojem će se odvesti na novu lokaciju.

Slušaju i nije problem raditi s njima. Sad su već naviknute te mi prilaze jer, čim čuju zvuk ključeva u mojem džepu, znaju da baš ja dolazim – ispričao je Danijel Lacić, timaritelj koji za transport, ali i kako bi lakše obavljale veterinarske preglede, priprema sestre lavice, Ayanu i Nyotu.

Lav Kongo edukaciju preskače jer, kaže zoologinja Beneta, u ljudskim godinama mu je gotovo sto, pa ne želi sudjelovati. Podsjetimo, u prvom dijelu Afričke savane u ZOO-u smjestit će se lavovi, pećinari, kornjače, agame i pauci, dok će se, u drugoj fazi Savane, sagraditi nastamba i za žirafe.

Komentara 2

TM
Trt mrt smrt
09:16 06.05.2014.

A otkad to lavovi žive u džungli? :-)

CH
chemica
13:19 06.05.2014.

Super. Da vidim lava, morat ću se progurati preko hrpe majmuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije