Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncertna direkcija

Kultura u Zagrebu – natječaj politički dirigiran

simfonijski orkestar hrt
arhiv vl
Autori: dk/VLM, bp
19.12.2011.
u 08:19

Odbor koji vodi M. Mrsić za v. d. ravnatelja predlaže D. Merkaša, iako je J. Nalis zadovoljio sve uvjete. Nalis: Nije moglo bez politike, ružno je da SDP već sada dijeli fotelje.

Skupštinski odbor za izbor i imenovanja u petak je predložio poništenje natječaja za ravnatelja Koncertne direkcije Zagreb te imenovanje privremenog v. d. ravnatelja na rok od šest mjeseci. Predložili su Davora Merkaša, voditelja Muzičkog informativnog centra koji radi u sklopu KDZ-a.

“Neutralni” kandidat

Prema izjavi predsjednika Odbora Miranda Mrsića, odluka je donesena jer Josip Nalis, kandidat za ravnatelja KDZ-a, nije dobio potporu Gradskog ureda za kulturu, zaduženog i za dodjelu novca za rad Direkcije. Uz negativno mišljenje o kandidaturi Nalisa, Vijeće za glazbu Gradskog ureda za kulturu predložilo je da v.d. ravnatelja još barem godinu dana bude dosadašnji ravnatelj Davor Žagar. No, Odbor za izbor i imenovanja nije prihvatio ni to, nego se odlučio za, kaže Mrsić, “neutralnog” Merkaša.

S druge strane, Merkaš kaže da se nije ni kandidirao.

– Ne bih htio biti instrument političkih struja. Zasad imam neutralan stav i samo u krajnjoj soluciji prihvatit ću tu funkciju, ako opstanak KDZ-a bude ugrožen.

Prema prijedlogu odbora koji će biti proslijeđen skupštini, u šest mjeseci privremenog mandata, osim novog natječaja mora se provesti i stručna i javna rasprava o modelu prema kojem će KDZ biti restrukturiran, a poslovanje, koje donosi gubitke, biti postavljeno na zdrave osnove.

Spajanje s Lisinskim

Premda još nema službene odluke, plan o kojem se ponovno najviše priča je spajanje Koncertne direkcije s Koncertnom dvoranom Lisinski.

Inače, Nalis, dirigent s dugim iskustvom rada u KDZ-u, zadovoljio je sve uvjete natječaja, dobio podršku većine zaposlenika i jednoglasnu podršku Upravnog vijeća KDZ-a, kao i skupštinskog Odbora za kulturu pod predsjedanjem Zvonka Makovića. Kandidaturi formalno nije imao što prigovoriti ni Odbor za izbor i imenovanja, pa Mrsić kaže da nema zapreka da se javi i na sljedeći natječaj.

– Podržala su me sva mjerodavna tijela. Tvrtka je prvi put sama odlučivala i odabrala, no to očito nije moguće bez političkog utjecaja, ovo je ružan potez SDP-a koji već sad dijeli fotelje – poručuje Nalis.

Ako se ima na umu da je za Nalisa glasao čak i Tedi Lušetić, gradski povjerenik za kulturu, način poništavanja natječaja ostavlja puno mjesta sumnji da je u zagrebačkoj kulturi opet na djelu netransparentno kadroviranje prema političkoj pripadnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije