Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogled na Trnje

Kroz šikaru i bez kanalizacije gledat će na velebne fontane

fontana
Daniel Kasap/PIXSELL
16.05.2012.
u 12:00

Iako su smješteni u širem centru grada, stanari nemaju potrebne priključke, većina je ulica jednosmjerna, a imaju i jednu od najstarijih škola

Iako se čini pomalo nevjerojatnim jer se naselje Trnje nalazi tek nekoliko stotina metara od velebnih zdanja poput Nacionalne sveučilišne knjižnice, a u blizini bi se trebale graditi i fontane gradonačelnika Milana Bandića, prizor koji se zatekne po ulasku u četvrt daleko je od velebnog.

Godinama govore isto

Psi lutalice prvi su koji krenu ususret, a lutanje po ulicama koje najčešće ne vode nikuda neizbježno je. Planova pri gradnji ovog naselja nikada nije ni bilo, a Stjepan Golomejić, stanar Trnja, susretljivo je objasnio njegovu povijest.

– To vam je oduvijek tako. Nas nitko ne dira od velike poplave. Uvijek smo zadnji u gradskim planovima. Gradonačelnik nas je posjetio zadnji put kada je htio sagraditi parkiralište za televiziju i cestu, no na kraju nije bilo ništa od toga – kazao je stanar Trnjanske pruge.

Njegova kuća nalazi se pored kanalizacijskog kolektora u koji se ulijevaju otpadne vode Trešnjevke i Trnja, a iznad kolektora je tek 30 centimetara asfalta koji stanare dijeli od fekalija.

– Nekoć je to bio potok u koji su preusmjerene otpadne vode, a koji je zatim prekriven asfaltom. Tražili smo od Grada da zabrani promet tom ulicom, što je djelomično i napravljeno, no još uvijek ima onih koji parkiraju iznad – dodao je Golomejić.

Istresti smeće, prisvojiti gradsko ili državno zemljište i na njemu napraviti mali autootpad, normalna je pojava u naselju smještenom u \"širem“ centru grada, a kada će se u Trnju uvesti red, nitko ne zna.

– Već godinama nam govore da će nam kuće rušiti pa da neće. Tu više nitko ništa ne zna. Mi smo se naviknuli živjeti tu, no svjesni smo da se neke promjene moraju napraviti – kaže ovaj stanar.

Nedaleko od njegove ulice, a bliže spomenutom zdanju s početka teksta, odnosno uz samu Ulicu Hrvatske bratske zajednice, stanari su koji žive bez osnovne infrastrukture. Nemaju ni kanalizacije ni vode.

Kao u srednjem vijeku

– Kao u srednjem vijeku, moj prvi susjed ide na WC koji je izvan kuće. Nema ni kanalizaciju ni vodu, nema ništa, a kuća mu je odmah pored ceste, pored nekih zgrada u kojima su smještene velike poznate firme. Još bi nam falile fontane koje najavljuju da će napraviti pa da imamo sraz svjetova – objašnjava ogorčeni prolaznik na skretanju u Staro Trnje.

Njegov susjed nije jedini, ima takvih po Trnju još, a da su daleko od centra, kada je infrastruktura u pitanju, jasno je kao dan.

Komentara 5

TW
Tex_Willer
14:32 16.05.2012.

al glavno da imamo fontane i naplatu parkinga. za ostalo se bandiću živo je...be

TV
tvrtko3
15:37 16.05.2012.

Pa ne bih ja baš za sve krivio gradonačelnika. Za prostor straog Trnja već godinama nije moguće donjti UPU (urbanistički plan uređenja) jer postoje dvije udruge. Jedna udruga zagovara, pojednostavljeno rečeno, prodaju svoga vlasništva za razumnu cijenu i moderno oblikovanje prostora, dok drugi hoće zadržati postojeće stanje, uz eventualne kozmetičke urbanističke zahvate.

Avatar My Style
My Style
16:41 17.05.2012.

Da, lepo ste sredili tu livadu izmedju Vukovarske i Slavonske, ja volim da otuda slikam Lisinski sa tornjevima Katedrale u pozadini pre nego sto Slavonskom otpesacim do ukrstanja sa Savskom cestom i uskocim u tramvaj 17 do Bana Jelacica ili cak do Svetica i Borongaja gde uzivam u zelenilu i cistom vazduhu ! Ove mahale koje spominjete nisam jos ugledao !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije