Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Kriza je u grad opet vratila stari zanat – džeparenje

džeparenje
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
29.01.2016.
u 17:00

Nedvojbeno, teška gospodarska situacija pogađa Zagrepčane ne samo po novčaniku. Posljedica je rastuće bijede i smanjena sigurnost. Policijska uprava zagrebačka dala je ovih dana svoj redoviti izvještaj o općoj sigurnosti u metropoli. Uobičajena priča. Prometno je najnesigurniji rotor, no sve je manje žrtava na cestama. Super.

Kada se gleda ukupan broj kaznenih djela, i nema nekog pomaka, naizgled smo podjednako sigurni kao i lani. Nije baš tako. Ima više imovinskih delikata. Konkretno, razbojstava, provalnih krađa u domove, trgovine, teških krađa na drzak način... Pa onda i džepnih krađa. Praktički svaka od tih kategorija bila je u padu 2014. u odnosu na 2013. A sada su ponovno u porastu.

S obzirom na to o kakvim je djelima riječ, ne treba se bojati zaključka su to (ne)djela radi stjecanja brze i kratkotrajne dobiti, da ne kažemo hvatanja zraka. Koliko smo puta u proteklih godinu dana u medijima vidjeli fotorobote počinitelja koji su nedjelo izveli u kladionici, poslovnici neke banke ili slično.

A onda su tu i djela nasilništva. Silovanja je tri puta više, nanošenja teških tjelesnih ozljeda čak 40 posto više. Moralnost očito za neke više nije u fokusu. Mala je utjeha što je postotak rješavanja tih djela pohvalno visok. Nekako nam se ne čini da će to bitnije utjecati na njihovo smanjenje. Prije svega na sigurnost u gradovima koja, ponajviše, logično, u metropoli ovisi o kvaliteti života. Nekvalitetna egzistencija koja utječe na veliku većinu plodno je tlo za sva ta kaznena djela.

Beznađe će gurnuti ljude u stanje svijesti u kojem je potpuno svejedno što će se dogoditi sutra jer treba preživjeti ili od života zgrabiti što se može već danas.

Čak i pod cijenu rizika od uhićenja pri počinjenju imovinskog delikta. Poglavito tu zagrebačka policija ističe džeparenje, koje je najviše bilo u porastu prošle godine. Nema druge nego zaključiti kako je gospodarska kriza ipak vratila jedan od starih tradicionalnih zanata. Ali i jedan od nepoželjnijih.

Komentara 3

TH
than
18:18 29.01.2016.

Silovanja je nazalost daleko puta vise od prijavljenih. Samo mnoge presute, jer ih je sram prijaviti. No, kako se lagano mjenja svijest drustva, tako se sve vise njih odluci prijaviti silovanje.

SA
santos008
23:58 29.01.2016.

Ovaj prvi je obicni radnik a ovaj iza zna se sto je po zanimanju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije