Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udruga slijepih zagreb

Koristite sapune s točkicama? E, sad nudimo i tekuće, sto posto prirodne

Predstavljanje novih proizvoda  Udruge slijepih Zagreb, tekućiih sapuna „DODIR PRIRODE“
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/8
30.09.2020.
u 12:21

Proširena proizvodnja u pogonu u kojem rade slijepe i slabovidne osobe

Jedan je od slatke naranče, drugi od limunske trave. Tim je vrstama otvoren pogon za proizvodnju tekućih sapuna “Dodir prirode” u kojem rade slijepe i slabovidne osobe. I to u sklopu tvrtke Sfera Visia koju je osnovala zagrebačka Udruga slijepih. Pogon je smješten u poslovnom kompleksu Zagrepčanke u Heinzelovoj 66, a nastavak je projekta “Sapuni s točkicama”, što se odnosi na Brailleovo pismo, koji se također ondje proizvode i mogu se pronaći na DM-ovim policama. Prostor je pak zbog nove proizvodnje proširen, a cilj je projekata smanjiti nejednakost u društvu i osigurati bolji položaj slijepih i slabovidnih osoba na tržištu rada.

Dodatno zapošljavanje

Tekući sapuni, najavljeno je na jučerašnjem otvaranju, od danas će se moći naručiti preko udruge i tvrtke, a do kraja godine otvorit će i webshop. Dnevno mogu proizvesti oko 80 litara, odnosno godišnje oko 1900. – Dostupni su u pakiranjima od 300 i 500 mililitara te od jedne i pet litara. Osim što je riječ o proizvodu od prirodnih sastojaka, tvrtke, ustanove i organizacije kupnjom naših sapuna mogu poništiti penale koje plaćaju jer ne zapošljavaju dovoljan broj osoba s invaliditetom – objasnio je izvršni direktor udruge Goran Denis Tomašković.

Početkom iduće godine, pak, uz tri sadašnja djelatnika zaposlit će ih u pogonu još toliko. A među radnicima je i voditeljica proizvodnje Barbara Šajinović koja je stvorila i recepturu za izradu tekućih sapuna.

– Potpuno su prirodni i rade se na starinski način, kao što su se nekoć u kotlu kuhali. Nema sintetskih kemikalija ni deterdženata, a sastoje se od eteričnih i biljnih ulja poput suncokretova, maslinova i kokosova. Za boju se, primjerice, u slatku naranču dodaje kurkuma – kazala je. Što se tiče cijena, boca od pet litara, primjerice, stajat će 55 kuna, a ona najmanja 14 kuna.

29.09.2020., Zagreb - Predstavljanje novih proizvoda poduzeca Udruge slijepih Zagreb tekuciih sapuna „DODIR PRIRODE“ Tvrtka socijalnog poduzetnistva Sfera Visia iza koje stoji Udruga slijepih Zagreb otvara pogon proizvodnje tekucih sapuna, nakon sto su trzistu vec ponudili sapune s tockicama odnosno s Breilleovim pismom. I u novom ce pogonu zaposljavati slijepe i slabovidne osobe.Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

Socijalno poduzetništvo

– U proizvodnji u kojoj rade slijepi i slabovidni radnici potrebno je biti kreativan. Strojeva na kojima mogu raditi nema na tržištu pa ih je potrebno izraditi. Imamo, srećom, institucije koje nam pomažu – istaknula je također B. Šajinović.

Tako udruzi pomaže Grad, a tvornica ulja Zvijezda donirala je sirovinu potrebnu za godinu dana proizvodnje. Projekt socijalnog poduzetništva podupire i Turska agencija za suradnju i koordinaciju koja je dala 30.000 eura za dio opreme, a još 20.000 darovala im je Europska banka za obnovu i razvoj.

– Podržali smo od 2014. šest projekata udruge s više od 4,2 milijuna kuna. Za proizvodnju tekućih sapuna, usto, potpisali smo i ugovor vrijedan gotovo milijun kuna, od čega je 850.000 kuna bespovratno – rekao je Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije