Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova imenovanja i drugdje

Konačno postignut dogovor, zna se na kojoj će lokaciji uskoro trešnjevačka legenda dobiti park

Zagreb: Park Stara trešnjevka
Foto: Zoe Sarlija/POSEBNA PONUDA
1/2
10.07.2023.
u 09:15

Ankica Lepej, Zvonko Spišić i velečasni Stjepan Jakopović uskoro bi trebali dobiti svoje lokalitete u metropoli

Pozitivno mišljenje dalo je Povjerenstvo Vlade za standardizaciju geografskih imena, a danas o tome glasaju članovi Odbora za imenovanja naselja, ulica i trgova Zagrebačke skupštine. Kada je preminuo Zvonko Špišić, skladatelj i autor kvartovske himne "Trešnjevačka balada", pojavila se inicijativa da u naselju gdje je čitav život stanovao dobije svoj park.

Nedavno je na sjednici VGČ-a konačno jednoglasno podržan prijedlog da se njegovim imenom nazove generacijama trešnjevačke djece omiljeni parkić između Kostelske i Zorkovačke koji su starije generacije zvale "Parkom prve hrvatske štedionice", a oni nešto mlađi "Zelenpark" ili "Bazen".

POVEZANI ČLANCI:

Odlučeno je tako, kaže predsjednik VGČ-a Roman Karaturović, nakon što je među Trešnjevčanima provedena anketa, uživo i online, a gdje je također pobijedila ta opcija. Park po kojem će trešnjevački šansonijer dobiti ime sagrađen je tridesetih godina prošlog stoljeća i to je bilo prvo dječje igralište u Zagrebu u nekoj radničkoj četvrti.

Svoju šetnicu u Gajnicama gdje je stanovala i gdje su je poznavali svi susjedi, dobit će i Ankica Lepej, bankarska službenica koja je javnosti otkrila detalje o tajnom računu svoje imenjakinje, supruge prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i time postala prva zviždačica u suvremenoj Hrvatskoj.

POVEZANI ČLANCI:

Nalazit će se na zelenoj površini s istočne strane Parka 101. Hrvatske brigade Hrvatske vojske, od Ulice Kerestinečkih žrtava, do Trga grada Passignano sul Trasimeno. Ulicu će dobiti i vlč. Stjepan Jakopović, i to u svojoj župi Ivanja Reka. Po njemu će se nazvati neimenovana ulica koja se u smjeru zapada odvaja od Ivanjorečke ceste ispred kućnog broja 3 te ponovno spaja na Ivanjorečku cestu nakon kućnog broja 5.

Odbor će sutra odlučivati i o tome hoće li se u Fond imena uvrstiti ATJ Lučko, pjesnikinja Irena Vrkljan, kiparica Milena Lah te slikarica Nives Kavurić-Kurtović.

VIDEO Trešnjevačka tržnica pretvorena je u besplatno ljetno kino

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije