Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'psihologija lica'

Kipar iz Starog Čiča izrađuje bistu vinara kojeg se pije i u Bijeloj kući

Vid Vučak kipar
Foto: Kronike VG
1/5
25.04.2014.
u 09:09

Vid Vučak trenutačno radi na bisti poznatog kalifornijskog vinara Miljenka Mikea Grgicha, a njegove skulpture opisuju kao blage i žive. Uz kiparstvo, Vid predaje likovnu umjetnost u školi

Tek mu je 31 godina, a njegova djela već se nalaze u Americi i Kanadi, ali i po cijeloj Hrvatskoj. Vid Vučak akademski je kipar iz velikogoričkog Starog Čiča i tek je na početku svoje karijere, što se po broju djela ne bi moglo zaključiti. Umjetnošću se počeo baviti još u osnovnoj školi kada je upisao tečaj crtanja. Slijedila je Škola primijenjenih umjetnosti, a kasnije i Akademija u Splitu.

- Moje prvo djelo u bronci odnosno prva moja javna skulptura je blaženi Ivan Merz koja se nalazi pored istoimene škole kraj Narodne banke u Zagrebu. To sam radio na četvrtoj godini Akademije i to mi je djelo dosta drago. Toliko sam bio uzbuđen da sam se zaboravio i potpisati na taj kip, na tu malu bisticu – ispričao je Vid Vučak za Kronike Velike Gorice.

Nakon toga uslijedilo je niz narudžbi iz inozemstva. Vid je tako napravio Blaženog Alojzija Stepinca za franjevce u Chicagu, a onda i pet bisti za Kanadu.

Foto: Kronike VG

- To je bilo dosta složeno jer je trebalo sve organizirati. To je jedan mali projekt, od samog aviona, prijevoza, organizirati lijevanje u gips, napravit to – kazao je umjetnik.

Vid trenutno radi na bisti kalifornijskog vinara rodom iz Hrvatske, Miljenka Grgića, čije vino piju i u Bijeloj kući.

- Za jednu ovakvu bistu ja kažem uvijek da treba 10 godina i mjesec dana. Što bi bilo 10 godina školovanja i tih nekih mjesec dana stvarnog rada – objasnio je.

Vid će napraviti dvije biste hrvatskog vinara. Jedna će otputovati u Kaliforniju, dok će druga na Pelješac gdje Grgić ima svoje vinograde. Osim toga, u tijeku je izrada i dva i pol metra visokog kipa pape Ivana Pavla II. koji će na Krk te magarca koji će krasiti prostor ispred jednog bračkog hotela.

Foto: Kronike VG

- Samo djelo je, ja bih rekao, kao jedna dugotrajna, mogu reći vječna, izložba jer javna skulptura je za umjetnika velika stvar. To je jako dobro za umjetnika i veseli ga zato što ju uvijek netko vidi, uvijek ju netko gleda i uvijek nekoga veseli – rekao je Vid.

U umjetnosti, kao i u mnogim drugim zanimanjima, cijeli se život uči i nadograđuje. Bilo je situacija kada jednostavno nije bio zadovoljan svojim djelom, čak ga je, kako je ispričao, razbio i krenuo ispočetka.

Njegove kipove prepoznaje se po živosti i blagosti. Govore mu kako licima daje blag izraz te ih pomlađuje.

Ajmo reć, može se od umjetnosti živjeti, ali treba puno truda. Ja kažem uvijek moraš biti svoj menadžer, moraš biti organizator, dogovoriti i uz to moraš znat dobro raditi da bi uopće netko uzeo neki tvoj kip

Vid Vučak

- Ne oslanjam se na neki striktno stil u umjetnosti. Ja volim da je lice dosta realistično i uvijek mu napravim neki pokret tako da dobije na nekoj živosti. Volim raditi na psihologiji lica – objasnio je svoju umjetnost Vid.

Osim što se bavi kiparstvom, Vid Vučak predaje likovnu umjetnost u osnovnoj školi i, kako kaže, to mu daje financijsku sigurnost koju slobodna umjetnost rijetko pruža. A može li se živjeti od umjetnosti?

- Ajmo reć, može se, ali treba puno truda. Ja kažem uvijek moraš biti svoj menadžer, moraš biti organizator, dogovoriti i uz to moraš znat dobro raditi da bi uopće netko uzeo neki tvoj kip. Tako da je danas dosta kompleksno biti kipar – priznao je Vid.

Želja mu je napraviti biste svoje dvoje djece i supruge koja je po zanimanju krajobrazni arhitekt i s kojom i poslovno tvori sinergiju jer uklapa njegova djela u okoliš. Cilj je i više se posvetiti modernoj umjetnosti za koju trenutačno ima vrlo malo vremena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije