Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema novca...

Kazalištu slijepih prijeti gašenje nakon 65 godina

'16.02.2010., Zagreb - Kazaliste slijepih i slabovidnih Novi Zivot gostuje u kazalistu Vidra sa predstavom Bijelo, bijelo, bijelo.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
'Jurica Galoic/PIXSELL'
08.05.2013.
u 17:00

Za normalno funkcioniranje kazališta, odnosno dvije premijere godišnje te BIT festival, treba im oko 900 tisuća kuna godišnje

Netom je proslavilo 65 godina postojanja, 21. ožujka, kazalištu slijepih i slabovidnih “Novi život” – prijeti gašenje. A nije to samo zagrebačko i hrvatsko kazalište, već je to i najstarije kazalište slijepih na svijetu, koje organizira i jedini svjetski festival kazališta slijepih – BIT.

120 premijera i nagrade

Zašto onda ovoj kazališnoj instituciji prijeti nestanak?

– Zato što nam je Ministarstvo socijalne politike i mladih prestalo plaćati hladni pogon. Od 2007., na inzistiranje ministra Nevena Ljubičića, odobren nam je hladni pogon i do 2011. to nam je financiralo Ministarstvo zdravlja i socijalne skrbi. No, od lani hladnog pogona više nema jer nas Ministarstvo socijalne politike ne smatra dijelom socijalne politike iako smo mi zapravo simbioza socijalne i kulturne politike. Odnosno, najbolji smo primjer uključenosti osoba s invaliditetom u kulturni i javni život – objašnjava nam ravnatelj kazališta Vojin Perić. 

Dodaje kako je za normalno funkcioniranje kazališta, odnosno dvije premijere godišnje te BIT festival, potrebno oko 900.000 kuna godišnje. 

– Financirali su nas već spomenuto ministarstvo sa 700.000 kuna te, programskim sredstvima koja su varirala, Ministarstvo kulture, Ured za kulturu Grada Zagreba, odnosno Ministarstvo obitelji i branitelja. Trenutačno imamo dvije premijere, jedan kabaret. Pripremamo Party u mraku, koji će se pod nazivom “Slušaj kako miriše svjetlo”, održati 17. svibnja. Tu je i festival. Uzimajući sve to u obzir, bili bismo zadovoljni s milijun kuna, čime bismo podmirili sve: režije, prostor, plaće, honorare, režiju... No, ako nitko ništa ne poduzme, do gašenja će doći na jesen, nakon 8. BIT-a – s dozom ljutnje kaže ravnatelj kazališta koje je u 65 godina pripremilo 120 premijera, odigralo 3300 predstava i njima osvojilo brojne nagrade. Trenutačno je na programu pet predstava i nekoliko performansa. 

Upitna sudbina i festivala

– Nije nam krivo što nas ne razumiju. Na to smo se navikli. Krivo nam je što nas podcjenjuju, a nisu nikada bili na našoj predstavi. Govorim o većini političara, govorim o ovoj vlasti, koja bi trebala biti socijalno osjetljivija od bivše, ali prema nama nije – ogorčeno će Perić.

Je li upitna i sudbina jedinstvenog BIT-a? Perić uzvraća: “Ovogodišnjeg – ne. Njega će BIT-i ili nas neće BIT-i. No, svaki idući dolazi u pitanje”.

>>Ispeci pa reci - nova predstava Kazališta slijepih Novi život

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije