Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Megaprojekt

Kampus Borongaj - centri, zona za kampiranje, muzej, bazen...

'kampus_nnn_gra'
Foto: ''
1/3
26.01.2011.
u 21:08

Prvonagrađeni rad na natječaju koji je nedavno završio jest idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje autora Njirić i arhitekti d.o.o., a zagrebačko Sveučilište predstavit će radove

Na natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za kampus Borongaj pristiglo je ukupno 16 radova, a ocjenjivački žiri prvu je nagradu dodijelio idejnom rješenju autora Njirić i arhitekti d.o.o.

"Održiva gradnja"

Prvonagrađeni rad vizija je budućeg kampusa zagrebačkog Sveučilišta na prostoru nekadašnje istoimene vojarne, čije je zemljište Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa dano na korištenje prije pet godina. Od tada je dio sveučilišnog i studentskog života tamo zaživio, no natječajem, koji je inače raspisan lanjskog listopada, kampus Borongaj treba "osigurati optimalne uvjete za smještaj sveučilišnih i drugih institucija". Tako se opisivalo u Gradu, gdje je za megaprojekt uoči natječaja rečeno i da je riječ o prostoru koji treba biti "otvoren lokalnoj zajednici te energetski, ekološki i tehnološki poligon znanja o održivoj gradnji kao primjer stanovništvu Grada Zagreba korištenja zelene energije i zaštite okoliša".

Javna prezentacija

Iz dostupnog materijala čini se da je opisano i ispunjeno te da će Borongaj biti kakva zelena oaza koja će "nositi" cijeli taj dio grada. "Ucrtan" je tu, naime, i niz centara; kongresni, duhovni, audiovizualni, istraživački, računalni, tehno park... Ali i caffe bar i galerija, muzej, zatvoreni bazen, sportska dvorana, supermarket, fitness, wellness, restorani, sveučilišna tiskara, ambulanta, knjižnica, knjižara... No, aktualan je zeleni koncept, tako da su u planu i zona za kampiranje, niz pješačkih staza, akademska livada itd.

Na projekciji jedne od zgrada kampusa riječ je o ostakljenom objektu, a kolike je, primjerice, katnosti, i za ostale detalje ostali smo uskraćeni, budući da će zagrebačko Sveučilište uskoro upriličiti javnu prezentaciju pristiglih i nagrađenih radova za kampus Borongaj.

Prvonagrađeni nas je, pak, također uputio na adresu Sveučilišta u Zagrebu. U svakom slučaju, ionako je najvažnije da za 93 hektara površine u gradu postoji konkretna ideja.

Ključne riječi

Komentara 8

MI
Milkica
21:31 26.01.2011.

Još malo pijeska u oči. I sve će biti kvalitetno izvedeno i genijalno, kao i Sopnica. Pa kad je kod nas nekaj normalno sagrađeno, a da nisu počele otpadati pločice već nakon dvije godine?! Fušeraj i šlamperaj. Za sve ti treba neka diploma, iskustvo... ali zidar, električar itd. može biti svatko.

FR
Franka233
22:01 26.01.2011.

Ovaj projekt je sjajan, a Kampus Borongaj se nikada ne bi dogodio da bivsi ministar Primorac nije gotovo na silu oteo taj prostor gradevinskoj mafiji i prepustio ga Sveucilistu? Taj Primorcev sjajan potez osigurao je mogucnost razvoja Zagrebackog Sveucilista za stoljece koje dolazi. To bi u konacnici trebao postati prvi pravi sveucilisni kampus u Hrvata i svaki detalj treba briljantno osmisliti.

CI
cici14
21:27 26.01.2011.

Hm Novinarko Ivana. Njirić i njegovi suradnici su pošteno zaradili 126 000 kuna za nagradu. Projekt ima smisla, a ovo što Vi spominjete da nema katnosti, na slici 2 postoji na svakom objektu oznaka P+nešto, što znači koliko katova imaima taj objekat. Sada kad je konačno osmišljen taj prostor bivše vojarne, nadam se da će naši stručnjaci u Ministarstvu znanosti imati pameti osmisliti projekte, kojima će iz predpristupnih fondova EU povuči sredstva. Posebno imajuči u vidu da je zemljište, dakle rak-rana hrvatskog graditeljstva, dato na korištenje besplatno, a i dodatni sadržaji stambene izgradnje, nude mogučnost zarade i financijske koristi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije