Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propao Big Brother

Kamere plaćene 16 milijuna kuna godinu dana stoje – u skladištu

'28.01.2011., Gradsko poglavarstvo, Zagreb - Milan Bandic na konferenciji za javnost nakon povratka iz Rusije. Mate Kraljevic Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
1/3
19.05.2011.
u 20:09

Isticalo se da su kamere prijeko potrebne u nadzoru prometa u suradnji s policijom i hvatanju grafitera

Zbog političkog sukoba gradonačelnika Milana Bandića i njegove bivše stranke SDP-a, koja je preuzela Zagrebački holding, 225 nadzornih kamera već godinu dana, umjesto da pomognu u hvatanju vozača koji počine prometni prekršaj i grafitera koji uništavaju fasade, stoji u skladištu.

Kazne u raskrižju

Kamere je za svog mandata nabavio bivši direktor Zagrebparkinga Mate Kraljević, koji sada vodi prometno redarstvo u gradskoj upravi.

– Zagrebparking je platio te kamere, a kupili smo ih u dogovoru s gradskom upravom upravo za prometne redare. Nabavljene su kako bi pomogle u dokazivanju prometnih prekršaja, a noću bismo ih usmjerili prema fasadama i tako spriječili da ih grafiteri uništavaju. Kamere planiramo postaviti i na raskrižjima kako bismo kaznili vozače koji u raskrižje uđu na zeleno svjetlo iako znaju da zbog gužve neće uspjeti proći pa zakrče promet – objasnio je Mate Kraljević.

U planu je da kamere, koje trenutačno neiskorištene stoje u skladištu King ICT-a, od kojega su i kupljene, budu povezane i s policijom, koja bi videovezom mogla nadzirati dijelove grada gdje su kamere i snimkama se potom koristiti kao dokazom.

– Za početak bismo kamere postavili na stupove javne rasvjete jer su oni u gradskom vlasništvu i imaju dotok struje. Naknadno bismo ih postavili i na zgrade, što je nešto kompliciranije jer se moramo dogovoriti s kućnim savjetima – objasnio je Kraljević.

S obzirom na to da je Kraljevića nakon 25 godina direktorske karijere u Zagrebparkingu nova uprava Holdinga u rujnu smijenila, prihvatio ga je gradonačelnik Bandić i postavio za prvog redara u gradu. On sada želi realizirati plan koji je započeo na prijašnjoj poziciji, ali mu sadašnji direktor Zagrebparkinga Robert Mišeta ne želi dati kamere prije nego što gradska uprava Holdingu plati 16 milijuna kuna, koliko je uloženo u kamere i softver. Kraljević kaže da nastalo stanje pokušava riješiti preko gradonačelnika i Ive Čovića, predsjednika uprave Holdinga, no Mišeta je čvrst u svojim stajalištima.

– Nitko nikome ne može ništa dati, osobito kada je riječ o javnoj tvrtki. Trenutačno pokušavamo riješiti taj problem. Stvari se ne mogu darovati, mogu se samo prodati ili ustupiti – kaže direktor Mišeta.

Uzor im je London

Napominje da je Kraljeviću poslao prijedlog ugovora kojim bi kamere pripale prometnom redarstvu, no da se on još nije očitovao. Razlog očito leži u za Kraljevića nepovoljnoj činjenici da Grad Holdingu plati punu cijenu kamera u obrocima, a u roku tri godine. Ideja o nabavi nadzornih kamera Kraljeviću je sinula još 2009., a inspirirao ga je London, čije su ulice prepune kamera. Drži da snimanje neće zadirati u privatnost građana jer će se svaka zlouporaba kažnjavati.

Komentara 57

MI
Milkica
12:57 20.05.2011.

Isto tako ne bi škodilo kad bi se tu i tam po ulicama prošetal pokoji policajac, nije sve u kamerama.

LU
lutomirski
20:13 19.05.2011.

Uzor im je London, oni uvijek imaju loše uzore, na račun grđana !!!!!!!!!!!!!!!!!

JM
Juraj_MALI
11:43 20.05.2011.

Slogan SDPa za ovu kampnaju bi mogao biti „BANDIĆ JE KRIV ZA SVE“. Bio je dobar dok je pljačkao za Milanovićeve stanove, a danas je samo kriminalac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije