Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'City break'

Kako smo turističkom renesansom privukli u Jasku 60% više gostiju

Gradonačelnik Zvonimir Novosel i djelatnica TZ-a Petra Masnec s priznanjem za Festival jagoda i pjenušaca
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/5
29.01.2020.
u 22:25

Aduti su im vrhunsko vino i staze za pedaliranje, otkrili su ih i Azijci, a zaslužili su i nagradu za inovativnost u ponudi

Stalna ulaganja, ljubav prema vlastitom kraju i sjajno vino. Recept je to zahvaljujući kojem Jastrebarsko u posljednje vrijeme doživljava turistički preporod, a protekla je godina za grad koji leži na pola puta između Zagreba i Karlovca bila posebno dobra. Posjetilo ga je gotovo 28.000 ljudi, a zabilježeno je i 35.000 noćenja, što je povećanje od 60, odnosno 30 posto u odnosu na 2018.

– Nije se to dogodilo preko noći, već je riječ o rezultatu nakon 10-15 godina rada. Mnogo je tu ulaganja – kaže gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Jedno od njih, dodaje, ono je u obiteljska gospodarstva i vinare. Jastrebarski je kraj domovina vrhunske kapljice, uključujući pjenušac, a uz Plešivičku vinsku cestu smjestilo se oko 35 lokalnih proizvođača. Portugizac, plavec žuti, slatki zelenac i šipelj neke su od autohtonih sorti koje posjetitelji mogu kušati, a kako bi dodatno promovirao svoje vinare, Grad je lani pokrenuo Festival jagoda i pjenušaca. Dva se dana ondje uživalo u svjetski priznatim pjenušcima, ali i domaćim jagodama, a Grad je za to dobio nacionalnu godišnju nagradu “Simply the best” za kreativnost, inovativnost i unapređenje turističke ponude u kategoriji kulture i vina.

Spa zona za četiri zvjezdice

– Mnogo naših vinara proizvodi odličan pjenušac pa smo shvatili da bi ovakav festival bio sjajan način da se istaknu – objašnjava djelatnica jaskanske Turističke zajednice Petra Masnec, dodajući kako Grad također sudjeluje u europskom projektu prekogranične suradnje Hrvatske i Slovenije “In cultura veritas” koji spaja kulturu s vinom.

Osim u eno-gastro ponudu, ističu, ulagalo se i u smještajne kapacitete. Tako je preklani otvoren Hotel Princess, rezultat privatne investicije od 70 milijuna kuna poduzetnika Dragutina Vučkovića. Luksuzan je to hotel s četiri zvjezdice samo kilometar od autoceste, zbog čega ga često odabiru oni koji se na putu prema moru žele zaustaviti na dan-dva odmora u vinorodnom kraju. Ima spa zonu, bogatu vinoteku, vrhunsku gastroponudu...

– Hotel nam, zahvaljujući suradnji s međunarodnim turističkim agencijama, dovodi velik broj novih posjetitelja, mahom iz Azije, i to je jako utjecalo na porast broja noćenja u našem gradu – objašnjava Petra Masnec.

Krajem prošle godine otvoren je i Hotel Jaska koji se nalazi u samom centru grada i ima tri zvjezdice, a njegov je najsnažniji adut veliki restoran namijenjen zabavama i svadbama.

– Oba su nam hotela dala veliki vjetar u leđa jer su proširili naš smještajni kapacitet – ističe Novosel.

Izradili i masterplan

Jaska je proteklih godina ulagala i u tehnologiju i inovacije pa je postala prvi grad u Hrvatskoj koji ima garažu s javnim električnim biciklima. Nalazi se u blizini dvorca Erdödy, otvorena je od travnja do listopada, a brdski i gradski bicikli mogu se rentati i putem mobitela.

– Izradili smo i aplikaciju “Jaska Bike” u kojoj je mapirano više od 250 kilometara biciklističkih staza, a uz pomoć nje posjetitelji mogu pronaći sve informacije o rutama i sadržajima na njima – govori Petra Masnec, dodajući kako mnogi turisti dolaze i kako bi pobjegli od asfalta te uživali na trail stazama Žumberačkog gorja. Često se ondje održavaju i utrke, a najveća je Žumberak trail koji je lani privukao više od 900 ljudi iz 17 zemalja.

Jaska je također postala popularna “city break” zbog toga što je blizu metropoli pa Zagrepčani za sat vremena mogu onamo pobjeći od vreve, a kako je autocesta A1 udaljena samo nekoliko kilometara, rado svrate i oni na putu za obalu, pa makar i na kratko.

– No, to je samo početak pravog uspjeha turizma u Jaski. Donijeli smo, naime, i masterplan razvoja turizma te angažirali struku koja je pomogla definirati ciljeve i aktivnosti za daljnji rast – zaključuje gradonačelnik Zvonimir Novosel. 

VIDEO Koliko Zagrepčani poznaju prometna pravila? Pitali smo vozače: 'Tko ima prednost u križanju?'

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
22:56 29.01.2020.

Joj, kak ne. Tudum, delanac i bačvoper od kojeg ti pukne glava drugi dan, a ak si na biciklinu, odu i jaja na kvasinu. Moš mislit turizma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije