Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKRENULI NOVINE

Kako se kupuju seminari? Znaju to studentska pera Globala

Global
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/5
15.05.2014.
u 14:45

S vremenom, novine će se iz mjesečnika pretvoriti u tjednik, pa čak i dnevno izdanje

Sve što može zanimati jednog studenta, ali i svakog tko najnovije i najvažnije informacije poželi doznati iz studentskog pera, nalazi se u novinama Global. Kažu tako studenti Fakulteta političkih znanosti koji su jučer krenuli u distribuciju pet tisuća primjeraka svojeg, trenutačno mjesečnika, a poslije i tjednika, pa čak i dnevnog izdanja. – Dugoročni su to planovi za koje se nadamo da će se ostvariti od jeseni. Krenuli smo vrlo ambiciozno, pripremili prvi broj u mjesec dana pa se nadamo da će se taj rok pripreme sve više skraćivati – sa smiješkom je objasnila glavna urednica Globala i studentica prve godine diplomskog studija novinarstva Helena Kuhar. Kako kaže Kuhar, i prošle su godine na fakultetu postojale novine, zvale su se Student, radili su ih isti studenti novinari, ali ipak su se odlučili za novi početak te novo ime pod kojim će ih se na jesen moći naći i na kioscima.

– Ukratko, riječ “global” obuhvaća baš sve. Time smo se i vodili pa se u novinama mogu naći različite teme, od kupnje seminarskih radova preko uličnog stila iz Londona pa sve do iskustava naših kolega koji su stažirali u Europskom parlamentu – rekla je zamjenica glavne urednice Nina Miholić te dodala kako je za novi početak, pod novim imenom, “kriv” i novi mentor, nekadašnji novinar i urednik Zlatko Herljević. Glavni pokretač projekta profesor je na Političkim znanostima Igor Kanižaj, ali studenti veliku pomoć dobivaju od ljudi koji su nekoć radili u redakcijama.

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

– Mi imamo svoj prostor na posljednjem katu fakulteta, zahvaljujući dekanu, gdje se nalazimo gotovo svakodnevno i već pripremamo novi broj koji će izaći u lipnju – rekao je Zlatko Herljević, koji s novinarom Igorom Weidlichom razmotri sve ideje koje dolaze na peti kat FPZG-a. A sve više ljudi, istaknulo je uredništvo Globala, želi se uključiti u njihov projekt. – Javljaju nam se na našu Facebook-stranicu, na e-mail, ali i redovito dolaze u našu malu redakciju. Imamo čak i nekoliko srednjoškolaca koji bi već sad voljeli pisati za naš list – objasnili su Kristina Balun, Dijana Dretar, Stela Lechpammer, Nikola Šimić i Mislav Lugonjić, ostali članovi uredništva. Global, koji je iz tiskare izašao prošlog tjedna, od jučer se može pronaći na svim fakultetima, a studenti distribuciju sljedećeg broja planiraju i za ostala frekventnija mjesta u gradu. – To nam je, zapravo, predložio jedan čovjek u najboljim godinama, koji je rekao da bi volio čitati priče koje pišu mlade nade novinarstva – istaknula je glavna urednica Helena Kuhar.

>>U utorak iz podruma FPZ-a kreće s emitiranjem prva studentska TV

Komentara 1

ĆA
ćaćaća
17:12 15.05.2014.

još jedan generacija indoktriniranih studenata od strane partijskih šefova na fakultetu..vidjelo se to najbolje na primjeru karoline vidović i njene gošće iz sad..pjongjang dječica..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije