Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE

Kako HKA cijedi komarce a guta kamile?

centar Lanište
Foto: Cum Grano Salis
16.03.2016.
u 11:43

"Kad je bilo jasno da će rad broj 3. biti prvonagrađen, Provoditelj natječaja zajedljivo izaziva raspisivače natječaja: ’Koliko vam Amerikanci plaćaju da pobjede na ovom natječaju’? "

Raspisivači natječaja za urbanističko-arhitektonsko rješenje Društvenog centra na Laništu odgovorili su predsjednici HKA Željki Jurković reagirajući na članak objavljen u Večernjem listu.

Njihovu reakciju objavljujemo u cijelosti:

Kako HKA cijedi komarce a guta kamile?

Dijelovi iz OTVORENOG PISMA  g. Željki Jurković, predsjednici HKA od raspisivača natječaja za Društveni Centra na Laništu

Poštovana predsjednice Jurković. 

Ovo nam je prvi a navjerojatnije i zadnji put da raspisujemo arhitektonski natječaj. Priznajmo, nismo imali iskustva, ali smo sve povjerili, prema preporuci, najiskusnijem Provoditelju natječaja HKA u Hrvatskoj, kako međunarodnih tako i domaćih natječaja. Iako je ugovorom jamčio da će natječaj provesti regularno, sam je kumovao njegovom poništenju. Natječaj je poništen isključivo njegovom inicijativom, u suradnji s Vama, a tek potom, po odluci Upravnog odbora HKA, zbog navodnog ‘kršenja’ načela anonimnosti i ravnopravnosti. U postupku nije bilo nikakva spomena ni očitovanja HKA u svezi ovih grubih povreda Pravilnika, etičkog kodeksa struke i usrdnog pokušaja promjene odluka Ocjenjivačkog suda od strane Provoditelja natječaja i Vas, osobno.   

1. Provoditelj pribavlja natječajni broj od HKA bez bankovne garancije raspisivača i time  krši propis Pravilnika HKA. Nakon natječaja HKA tereti raspisivača za ovaj prekršaj. 

2. Provoditelj krivotvori redne brojeve pod kojima zaprima natječajne radove; dogovara s natjecateljima i prima radove koji kasne (ukupno 4, od kojih prijavljuje samo jedan), bez znanja raspisivača i (nekih) članova ocjenjivačkog suda; krivotvori izvješće tehničke komisije. 

3. Prema Pravilniku o natječajima, rad Ocjenjivačkog suda je za vrijeme trajanja natječaja tajan. Provoditelj prenosi informacije o natječajnim radovima i radu ocjenjivačkog suda Vama, predsjednici HKA. 

4. Za vrijeme glasovanja / ocjenjivanja prvih pet radova za nagrade, Provoditelj prijeti članovima Ocjenjivačkog suda, kako će im, budu li glasovali za rad br. 3, HKA oduzeti licencu. 

5. Kad je bilo jasno da će rad broj 3. biti prvonagrađen, Provoditelj natječaja zajedljivo izaziva raspisivače natječaja: ’Koliko vam Amerikanci plaćaju da pobjede na ovom natječaju’? 

6. Provoditelj proglašava i obaviještava pobjednike natječaja o rezultatima. Sutradan, u 9h šalje tekst objave rezultata natječaja u Jutarnji List, da bi, nakon razgovora s Vama u HKA,  već u 11h sati, isti dan, povukao objavu i skupa s Vama vršio pritisak na prvonagrađene da se povuku i na ocjenjivački sud da promijeni rezultate glasovanja.  

7. Provoditelj manipulira s ovjerenim zapisnicima Ocjenjivačkog suda i odbija ih izručiti raspisivaču i nakon pismenog upozorenja ovlaštenog odvjetnika, da su zapisnici pravni dokument koji pripadaju raspisivaču natječaja. 

Predsjednice HKA, Vi uporno tvrdite kako u našem slučaju samo štitite Pravilnik HKA, no grube nepravilnosti i kršenja Pravilnika od strane ovlaštenog Provoditelja HKA, prešućujete.  Ovo je primjer, kako Vaša komora, ‘cijedi komarce a guta kamile!’

Raspisivači natječaja, Zagreb, 10.03.2016

>> Pohvalili se izgledom centra na Laništu, nisu očekivali ovu reakciju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije