Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jači od recesije

Jurišićeva ulica 
posljednja utvrda 
zagrebačkih obrtnika

jurišićeva
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/6
07.10.2014.
u 13:00

U kratkoj 
ulici ima frizera, fotografa, obiteljskih dućana, 
zlatara...

“Posljednja utvrda zagrebačkog obrtništva” – tako Jurišićevu zovu prolaznici, no i oni koji u njoj posluju.

Gotovo da nema izloga koji je prazan, a u toj malenoj ulici građanima je na raspolaganju čitav niz usluga koje nude fotografi, frizeri, maleni obiteljski dućani, postolari, zlatari, urari... Prolaznici će uvijek rado svratiti i u jednu od prvih zalogajnica, smještenu u blizini križanja s Draškovićevom. “Kod Mimice na ribice” odlaze Zagrepčani već sedamdeset godina, koliko taj maleni restoran tamo radi, a otkako je otvoren, drži ga Poljoprivredna zadruga Mimice.

Stalni klijenti

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

– Kako kod nas svaki dan svježa riba dolazi već desetljećima, poslovna je tajna koju neću odavati – rekao je vlasnik Ante Mimica te dodao da je Jurišićeva jaka zbog toga što izlazi na glavni trg. U Mimičinoj zalogajnici već trideset godina rade isti zaposlenici, koji znaju gotovo svakoga tko dođe na porciju ribica od 18 kuna. Goste privlači i starinski štih, koji dodatno upotpunjuje glazba pedesetih. Starinskom atmosferom odiše čitava ulica. Natpisi na ulazu u radnje samo su jedan od detalja. Unutrašnjost svake radnje posebna je priča. Tako je postolar Zdravko Igrec svoj dućan uredio u starom zagrebačkom salonskom štihu. Cipele kod njega godinama kupuju stalni klijenti, no i turisti su otkrili vrijednost ručne izrade.

– Ručni rad je svuda cijenjen. No dok, primjerice, u Budimpešti i Austriji donja cijena ručnog rada za cipele iznosi 500 eura, ovdje ih mogu nabaviti za oko 1700 kuna po paru – kaže Igrec te dodaje da je radnju otvorio njegov otac 1967. godine, ali da se cipele u njegovoj obitelji izrađuju još od 1935.

Najmirnija u centru

Replike starih naušnica i starog nakita, koje potječu iz Splita, Dubrovnika, Trogira, ručno izrađuje i zlatar Jozef Gjoni. U svojih 27 godina koliko posluje pored Trga bana Jelačića ipak pamti bolje dane.

– Prije se nakit kupovao za Božić i razne obljetnice. Danas eventualno kupuju vjenčano prstenje ili dar za krstitke – kaže Gjoni, koji također njeguje duh starine u svom prostoru. Prilagođavaju mu se i oni koji su došli tek nedavno. Vlasnica obiteljske trgovine s dječjom odjećom i igračkama “Baby House” želi u Jurišićevoj ostati još barem dvadeset godina.

– Osjeća se ta obiteljska atmosfera. A i najmirnija je ulica u centru grada – kaže Anita Bokšić Krtalić, koja trgovinu drži sa suprugom Vladimirom.

Komentara 14

Avatar zagorac2
zagorac2
06:14 08.10.2014.

I sad kad se sjetim Zagreba I ribica u jurisicevoj oci su mi suzne, volim Zagreb, volim Hrvatsku I moje zagorje makar me je Hrvatska odbacila

CV
cvijece
15:23 07.10.2014.

...ručno izrađuje replike starog nakita,kak da ne

Avatar zagorac2
zagorac2
11:57 09.10.2014.

nije mi jasno zasto mi jugosloveni dajeju minuse na sve ove komentare jer to njih nebi trebalo dirati - jer ljubav prema svetinjama Hrvatstvas kosto su Hrvatska, Zagreb, Dinamo nebi trebali smetat ni jegoslovene niti komunisticke zlocince jer danas su ipak neka druga vremena i blizi se kraj anti Hrvatstvu i komunistickim zlocincima poput drga Josipovica i kompanije jer ako njim nece presudit Hrvati presudit ce im Njemacka i svijet - volim Hrvatsku, volim Zagreb, volim Dinamo sa ili bez Mamica ili bilo koje komuinjare ili hajdukovca i njihovih cetnika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije