Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Advent

Jede se hrvatsko. I to viška pogača, buncek sa zeljem, pole, olito, hroštule...

Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/4
14.12.2018.
u 11:14

Šetnjom uz ugostiteljske kućice mogu se probati tradicionalna jela doista svih regija, a neki ih nude onakve kakvi se rade već desecima

Taj se cresko-lošinjski desert nekada kuhao u janjećem želucu. Danas je ta tradicija napuštena, a gotovo da se zaboravio i sam olito. Za njega nije čula ni većina stanovnika tih otoka, a radi ga još samo pokoja nona po manjim mjestima.

Tek lani probao ga je i Marko Balenović, koji je odrastao u Malom Lošinju, a zaboravljeni desert odlučio je vratiti u život s chefom Marcom Sassom.

Brudet od morskog psa

Pronašli su OPG koji u sklopu konobe radi isključivo domaću hranu toga kraja, pa olito, koji u kućici “Sretna ovca” na Ledenom parku za Adventa mogu kušati i stanovnici glavnoga grada.

– Iznenađeni su kad probaju, nema onog tko je rekao da nije fino. Desert se sastoji od kombinacije grožđica, janjećeg loja, smokava, limuna, ruma, vanilije, šećera, soli i brašna, narezan na ploške, zapečen na svježem maslinovu ulju uz preljev marmelade od smokava – kaže Balenović.

Kod njih se poslužuje još jedan izgubljeni desert, grašnjaci, svojevrsne fritule, no od prhkijeg tijesta, punjeni smjesom marmelade od marelica i oraha.

No, to je samo dio šarolike gastroponude zagrebačkog božićnog sajma, pa i hrvatskih specijaliteta. Šetnjom uz ugostiteljske kućice mogu se probati tradicionalna jela doista svih regija. Neki ih nude onakve kakvi se rade već desecima, pa i stotinama godina, pa se tako mogu kušati i štrukle po originalnoj recepturi, pršut, koji se može kupiti na dekagrame (50 kuna košta 10 dag), a i domaće krvavice sa zeljem i polama u kućici “Kod Likote”, gdje se pripremaju lički specijaliteti.

U kućici “Viška priča” može se, pak, kušati viška pogača s inćunima za 25 kuna, autohtoni kolači hroštule i cviti za 35 ili hib, energetski kolač od smokve i ljekovitih trava za 10. Prigorska kuhinja “stanuje” na Zrinjevcu, u kućici “Stara preša”, čiji je vlasnik Stjepan Jakševac na Adventu već veteran jer je sedam godina njegov buncek s dinstanim zeljem i ribanim hrenom posjetiteljima omiljeni mesni obrok.

Dođete li u “Murter, vrata Kornata”, možete jesti brudet od sušenog morskog psa, a specijaliteti s istoka zemlje poslužuju se u “Slavonskoj kući” u Gajevoj.

Ništa bez modernizacije

No, većina je ugostitelja tradicionalnu hranu modernizirala, prilagodivši je street food varijanti u sendviču, tortilji, hambi pecivu, lepinji, a neki su jednostavno promijenili ambalažu kako bi gostima bilo praktičnije pojesti s nogu. Jedan od primjera je sir i vrhnje u ukrasnoj teglici koji se prodaje u “Adventuši” u Petrićevoj i, kažu, jako dobro ide. Hit je i “street pašticada” kućice “T&T” koja se, umjesto u tanjuru, poslužuje u pogači, a dobro se prodaje i buncek sendvič s dinstanim zeljem iz “Zagorske hiže pri Rudeku”.

Tunu u tortilji imaju u “Barbi”, kućici s dubrovačkim specijalitetima, istrian burger s ombolom i umakom od gljiva martinčica kupiti se može u kućici “Istra ti materina”, čvarci s OPG-a nogometnog reprezentativca Domagoja Vide posluženi s lepinjom u “Djed Mljacu”, a prezvuršt su u “Dimu” stavili u pecivo.

– Tradicionalno zagrebačko jelo dodatno smo začinili brazilskim umakom u koji ide čak i šafran te mango – ističe kuhar Antonio Pecik.

>> Pogledajte video o franjevcima koji imaju svoju kućicu na Zrinjevcu

Ključne riječi

Komentara 2

OV
Ovozemaljski
19:41 14.12.2018.

super

MA
Matrix5
19:21 17.12.2018.

Nek se narod naklopa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije