Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠETNJA ZAGREBOM

Jedan je od najviših nebodera u Hrvatskoj, a može izdržati i potres od 7 stupnjeva po Richteru

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
09.12.2021.
u 09:57

Dio je sportsko poslovnog kompleksa koji se sastoji od nižih poslovnih objekata, košarkaške dvorane KK Cibona i kipa Dražena Petrovića

Visok je 97 metara, a smatra se jednim od najviših nebodera u Hrvatskoj. Izgrađen je uoči Univerzijade u samo 12 mjeseci, a useljen tri godine nakon toga, odnosno 1990. Cibonin su toranj na Trgu Dražena Petrovića projektirali Marijan Hržić, Borislav Šerbetić i Ivan Piteša, a gradilo ga je poduzeće GRO Vladimir Gortan.

"Fasada je izvedena u tamnom čeliku, potpuno reflektivnom staklu i crnom granitu. Prozori na tornju nisu fiksni. Jedna od prednosti reflektirajućeg stakla je što se u njemu odražava okoliš. Obod nebodera drži 26 armirano-betonskih stupova koji ga čine otpornim na jake potrese (do 7 stupnjeva po Richteru) i na udarac manjeg zrakoplova poput Cessne", piše specijalizirani građevinski portal Bauštela.hr.

Dio je sportsko poslovnog kompleksa koji se sastoji od nižih poslovnih objekata, košarkaške dvorane KK Cibona i kipa Dražena Petrovića. Dvorana je, kako stoji na stranicama KK Cibona, službeno otvorena 30.lipnja 1987. godine, a prva europska utakmica koju je Cibona odigrala u novoj dvorani bila je protiv finskog Kotkana u Kupu Radivoja Koraća 14. listopada 1987. godine. Na tom susretu Dražen Petrović je postigao 62 koša, najviše u klupskoj povijesti na jednoj europskoj utakmici.

"Krajem 1999. godine, Ivica Todorić kupio je prvih 14 katova za 17 milijuna njemačkih maraka dok je ostatak poslovnih prostora postupno otkupljivao od preostalih vlasnika sve do 2010. godine. Agrokor se u prostore uselio 2000. godine te je Cibonin toranj dugo godina bio simbol moći i uspjeha Todorićevog carstva. Krajem 2017. godine, Agrokor se preselio na Žitnjak, a s vrha tornja skinuto je poznato crveno slovo ‘A’", piše Bauštela.hr.

Ključne riječi

Komentara 1

PU
paul-umpe
11:38 09.12.2021.

dobar samo sto mu ploce odpadaju i bez potresa.ma dajte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije