Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez grijanja

Cijev u Novom Zagrebu pukla zbog zračenja i slane vode

Pukla cijev u Novom Zagrebu
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/8
02.01.2014.
u 08:18

Na prvi dan nove godine 30 tisuća kućanstava u Novom Zagrebu spojenih na toplanu ostalo je bez tople vode i grijanja

U novogodišnjoj noći u 4.30 sati puknuo je magistralni cjevovod u Novom Zagrebu na raskrižju Sarajevske i Ulice D. Tomljanovića uz Most mladosti.

Budući da zasad ne postoji alternativni pravac, svi korisnici iz Novog Zagreba koji su priključeni na toplanu ostali su bez grijanja i tople vode.

Para se dizala visoko u zrak

Prema podacima iz 2011., riječ je o 30 tisuća kućanstava iz naselja Središće, Zapruđe, Sopot, Utrine, Sloboština, Travno, Dugave, Jakuševec, Siget i Trnsko.

– Probudio sam se u šest ujutro, radijatori su bili hladni. Pogledao sam kroz prozor i vidio da se para diže visoko u zrak. Bilo mi je jasno da je cjevovod pukao – rekao je umirovljenik Julije Szabo iz Maretićeve ulice i dodao da je njemu i supruzi u stanu podnošljivo i da se griju dekama.

– Iznenadio sam se kad sam na radiju čuo da slane oborinske vode mogu nagristi cijev staru godinu dana – rekao je Szabo. Da je do puknuća moglo doći i zbog elektromagnetskog zračenja, potvrdio je direktor HEP Toplinarstva Robert Krklec.

– S obje strane vrelovoda prolaze kabeli pa je koroziju najvjerojatnije uzrokovalo elektromagnetsko zračenje, odnosno lutajuće struje pa cijevi, koje su stare 30-ak godina i na tim mjestima ubrzano propadaju. Starost cijevi nije toliki problem jer postoje i 50 godina stare cijevi, nego korozija koja nastaje i zbog slanih oborinskih voda što se slijevaju s mosta – rekao je Robert Krklec.

Predviđalo se da će radovi trajati najkasnije do danas ujutro.

Iz sustava je bilo nužno ispustiti svu vodu jer se tek tada može početi s krpanjem rupa.– Naši radnici zavaruju zakrpe po cijevima, što traje najviše dva sata. No, da bi se sustav ponovno zagrijao, najprije ga treba napuniti vodom – objasnio je Krklec.

Za građane je velika sreća što se nesreća dogodila na neuobičajeno topli prvi dan siječnja. U trenutku puknuća bilo je pet stupnjeva Celzija, a tijekom dana dva stupnja više.

– Nije nam hladno jer temperature nisu tako niske da ne možemo preživjeti dva dana bez grijanja ili vode. Za umivanje je dovoljna i hladna voda. Svojedobno smo preživjeli dva mjeseca bez tople vode pa možemo i dva dana. Djeci nije hladno jer trčkaraju po stanu, jedino starijima može biti hladno, no zato imamo deke – rekla je Ivana Petrinović iz Baburičine u Zapruđu.

Najteže je radnicima

Puknuće cijevi na sreću dogodilo se na neradni dan jer bi bez grijanja bilo teško raditi onima koji na poslu stalno sjede.Najteže je bilo radnicima HEP Toplinarstva, koji su od ranih jutarnjih sati bili na nogama.

Komentara 4

NE
Nepokolebljiv
10:14 02.01.2014.

Pa zar nije jeftinije zastititi cjevovode anodnim zrtvenim elektrodama os aluminija ili cinka nego gubiti cjevovod i stalno popravljati?

FL
fliko
11:10 02.01.2014.

HEP za neplaćeni račun promptno šalje ovrhu, bez opomene, a sa masnim troškovima odvjetnika. No, račun za siječanj sigurno neće umanjiti. Lopine.

Avatar neugodan
neugodan
13:41 02.01.2014.

danas u 7i30 NIKOGA na gradilistu a 300000 ljudi nema tople vode!!! Banda, svima otkaz!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije