Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekološki problem

Istočni dio Zagreba smrdi na fekalije, plin i smeće

'29.07.2013., Zagreb - Stanare zagrebackog naselja Kozari Putevi smeta smrad s  odlagalista Prudinec, ali i mogucnost zaraze iz otvorenog otpadnog kanala.   Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
1/7
06.08.2013.
u 12:19

Ugroženi građani tražili su pomoć gradskih 
čelnika, no osim dopisa, nitko nije izašao na teren

Stanari Kozari putova izravno trpe posljedice smrada iz Glavnog odvodnog kanala, koji se osjeća prije promjene vremena, ali i tijekom toplih mjeseci.

Kanal zatvoren 2006.

Neugodni mirisi podsjećaju na spoj plina, smeća i fekalija, a dolaze iz 10 metara otvorenog dijela kanala koji bi trebao biti posve zatvoren u sklopu gradskog megaprojekta Centralni uređaj za pročišćivanje otpadnih voda. Zatvaranje kanala stalo je prije sedam godina. Iznos je ukupne investicije 304 milijuna eura. Građani su u siječnju ove godine uputili apel Odboru za predstavke i pritužbe na čijem je čelu bio Darinko Kosor. Dobili su i dopis bivšeg pročelnika Davora Jelavića da će tijekom ove godine Vodoopskrba i odvodnja naručiti izradu izvedbene dokumentacije za zatvaranje kanala, no još se ništa nije dogodilo.

– Svaki mjesec u sklopu računa za vodu plaćamo pročišćivač kao i ostali Zagrepčani, no mi se jedini trujemo. Onaj tko je odgovoran zbog toga što je kanal otvoren trebao bi nam plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje jer Zagrebačke otpadne vode (ZOV), u čijem je vlasništvu pročišćivač, posluju s profitom iako nije siguran za zdravlje ljudi – kaže jedan od aktivnijih građana Kozari putova Ante Stanić. Prema podacima iz Sudskog registra, ZOV je u 2012. godini imao dobit od 170 milijuna kuna. Žale se i drugi građani istočnog dijela Zagreba jer se smrad širi daleko. Iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj odgovorili su nam da su postavili mjernu jedinicu u Radničkoj 169.

Kvaliteta zadovoljavajuća

"Grad Zagreb organizirao je mjerenja sumporovodika, amonijaka i merkaptana, tvari specifičnog neugodnog mirisa koji se osjeća već pri niskim koncentracijama... Mjerenja će se provesti četiri puta godišnje, a prvo, održano od 27. svibnja do 12. lipnja, pokazalo je da je kvaliteta zraka bila zadovoljavajuća", stoji u priopćenju koje je potpisao pročelnik Marijan Maras. Analizu obavlja Institut za medicinska istraživanja. Međutim, lani na jesen Grad je postavio i mjernu jedinicu na Kanalskom putu između ulica Kozari put - odvojak I i Kozari put - odvojak II, no u svome odgovoru to su nam prešutjeli.

Naselja Kozari putovi i Kozari bok smještena su u neposrednoj blizini nekada velikih poduzeća Elka kabeli i Munje, a u široj okolici je i Dioki te Chromos. Još od 2007. godine GUP-om je namijenjena gradnja naselja Munja na površini od 27 hektara. Zbog smrada zemljište nije atraktivno.

>>'Idemo u legalizaciju. Nemamo para, ali kuće moramo sačuvati'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije