Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
44. izdanje sajma knjiga

Interliber nam je fešta, a kući ne idemo bez 'Bebeka' i 'Stonesa'

44. Interliber
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/14
10.11.2022.
u 11:00

Bogat je izbor i na štandovima Večernjeg lista, 24 sata i Stilusa, i to uz popuste

Možete li se sjetiti mjesta u Zagrebu na kojem se u jutarnjim satima na radni dan okupe stotine ljudi? Ne, nije riječ o nekakvom prosvjedu ili uredu velike tvrtke, nego o paviljonima 5, 6, 7 i 7a na Zagrebačkom velesajmu, u kojem se ovoga tjedna održava 44. Interliber. Najveći sajam knjiga u Hrvatskoj bez pandemijskih ograničenja ponovno bilježi golemu posjećenost, na štandovima je 20 posto više nakladnika nego lani, a neke knjige nude se uz čak 90 posto popusta.

Foto: Rober Anić/PIXSELL

Već sam sedam kupila

– Dolazim svake godine i točno se vidi da je sve po starom. Vrvi ljudima i knjigama i jedva čekam da unuci čitaju slikovnice koje im nosim za Božić u Austriju – govori nam umirovljenica Mira, koju smo uhvatili s vrećicom punom šarenih izdanja. Broji ih i zaključuje da je kupila 12, ali ne planira stati. Kaže da su cijene dobre, a knjiga najvredniji poklon. Ljepotu pisane riječi prepoznaje i skupina učenika iz Osijeka koji su s učiteljicama doputovali na Interliber.

– Našao sam "Gregov dnevnik", i to sve dijelove, sad ni sam ne znam što bih izabrao – priznaje desetogodišnji Matija dok u rukama vrti pet nastavaka uspješnice Jeffa Kinneya.

U petom paviljonu su i dva štanda Večernjeg lista, 24 sata i izdavačke kuće Stilus, na kojima se nudi mnogo svježeg štiva i brojne uspješnice po promotivnim cijenama, više od 300 naslova s popustima koji sežu od 20 do čak 80 posto.

Foto: Rober Anić/PIXSELL

Među njima su i autobiografija Željka Bebeka "U inat svima" te biografija "Vrijeme je na njihovoj strani 60 godina Rolling Stonesa", ali i roman "Le Petite Marie" autorice Vjekoslave Huljić, koji govori o potrazi za izgubljenim obiteljskim korijenima, te ratni dnevnik generala Rahima Ademija "Samo istina". Na štandu se mogu naći i dvije zbirke, eseji koje je Dražen Lalić objavljivao u Večernjaku od 2016. do 2022. ukoričeni u "Usiljenoj zajednici" te "Tajne putnih pića" iz pera Miljenka Mitrovića.

– Jako volim Vjekoslavu i u glazbi i u književnosti. Morala sam ugrabiti "La Petite Marie" jer đacima stalno preporučujem njezine knjige za djecu i mlade kada se želimo malo maknuti od standardne lektire – kaže učiteljica Jelena.

Foto: Robert Anić/Pixsell

Pun bunker vraća se u Split

U izdanju 24 sata pak tri su naslova Svetislava Basare, "Bijes" novinara Boba Woodwarda, o Donaldu Trumpu, biografija aktualne američke potpredsjednice "Na Kamalin način" te "10 dana u travnju" Borisa Rašete i Gorana Gavranovića. Nerijetkima je za oko zapela i knjiga "Veliki Panda i Sićušni Zmaj", u kojoj James Norbury progovara o problemima depresije, anksioznosti i velikih životnih promjena.

– Stekla je svjetsku popularnost, a i nastavak "Putovanje" ljudi jako vole. U subotu u 11 sati Norbury će i potpisivati knjige pa će ga čitatelji moći upoznati – ističe Nives Sabljić iz Stilusa. A da će sigurno doći na potpisivanje, potvrđuje Ružica, brucošica Filozofskog fakulteta.

– Norburyjev stil pisanja me oduševio i olakšao mi neke situacije s kojima sam se nosila. Zato ga ove godine poklanjam za Božić svim prijateljima i obitelji, kupila sam već sedam primjeraka – kaže.

Foto: Robert Anić/Pixsell

Dobre cijene i miris knjige, opisuju, dovele su i Klaudiju i Nives, mamu i kćer iz Splita, za koje je Interliber, ističu, neka vrsta blagdana.

– Dolazimo svake godine, bez iznimke. Cijeli dan obilazimo paviljone i radimo od toga "feštu", a na kraju dana u Split ide bunker pun knjiga. To nam je kao drugi Božić – smiju se. Iako su na štandu s Večernjakovim izdanjima posegnule za raznim žanrovima, složile su se da se bez autobiografije Željka Bebeka i biografije o Stonesima ne vraćaju doma.

– Ja sam odrasla uz takvu glazbu, a Nives je to pokupila pa ćemo se sad svađati tko će prvi čitati – zaključuje Klaudija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije