Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počeo Interliber

Tisuće u lovu na Harryja Pottera i knjige po deset kuna

Zagreb: Ponuda knjiga na Interliberu
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
09.11.2022.
u 11:04

Na sajmu 20 posto više nakladnika i sniženja do 90 posto, a otvorio ga je gradonačelnik Tomašević i kupio novi Ferićev roman i Latourovu knjigu "Kako uvesti znanosti u demokraciju" Na šest lokacija je i nova gastroponuda, a studenti muzičke i DJ akademije zaduženi su za glazbu

Bez maski i pandemijske napetosti, u 5., 6., 7. i 7. a paviljon Zagrebačkog velesajma stiglo je 296 izlagača iz 15 zemalja, a uz saznanje da je papir zbog krize u Europi poskupio i sto posto, popusti od 20 do 90 posto nisu mala stvar – kratki je to rezime jučer otvorenog 44. Interlibera. Naš najveći sajam knjiga, ove godine jači za 20 posto više nakladnika, bez puno pompe u svojem ležernom stilu otvorio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević nazvavši Interliber središnjim nacionalnim događajem posvećenim knjizi i jednom od najvažnijih kulturnih manifestacija u RH.

- Podsjetio bih da se grad Zagreb, u usporedbi s drugim europskim gradovima, doista može pohvaliti znatnim ulaganjima u kulturu, pa tako i u sektor knjige. U prvom redu to je ulaganje kroz dobro organiziranu mrežu gradskih knjižnica, ali i potpore nakladnicima, časopisima i festivalima te programima za poticanje kulture čitanja. Primjerice, već šestu godinu program Ja čitam djeci do navršene 15. godine života omogućuje besplatan upis u knjižnice grada Zagreba pa mladi čitatelji čine više od trećine članova knjižnica. Oni su i posjetitelji Interlibera i vjerujem da će ih upravo takva događanja naučiti da cijene knjigu, ne samo kao preduvjet osobnog razvoja već i usvajanja društvenih vrijednosti - kazao je Tomašević te spomenuo i buduću gradsku knjižnicu u Paromlinu koja je, kazao je, kapitalno ulaganje koje planira u svojem mandatu, a za koje se upravo dovršava pretprojektiranje nakon čega slijedi skora realizacija. Pozvao je posjetitelje ne samo da prelistaju već i da kupe knjigu što je učinio i svojim primjerom pa je na štandu Sandorfa kupio "Politike prirode: Kako uvesti znanosti u demokraciju" francuskog antropologa i filozofa Bruna Latoura te na štandu VBZ-a novi roman Zorana Ferića "Dok prelaziš rijeku".

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek čestitala je pak struci, piscima, prevoditeljima, nakladnicima, knjižarima, više ih je od 3000 zaposlenih u toj industriji, što su uspjeli prebroditi teško razdoblje krize.

- Ponosim se jer iz pandemije izlazimo osnaženi s čak devet novih knjižara u Hrvatskoj što je dijelom rezultat i poticaja financiranja programa poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama - kazala je Obuljen-Koržinek pa najavila za iduću godinu i sličan sajam na istoku Hrvatske, u Osijeku, i oko 250 milijuna kuna za kulturne i kreativne industrije u sklopu nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Dakle, do 13. studenoga, do kada sajam traje, posjetit će ga i održati što promocije što panele Goran Tribuson, Pavao Pavličić, Zoran Ferić, Vedrana Rudan, Veljko Barbieri, Kristina Gavran, Želimir Periš, Julijana Matanović, Đurđica Čilić, Sanja Pilić, Ivica Prtenjača, Jurica Pavičić...

Na štandu Večernjeg lista hit je "La Petite Marie" Vjekoslave Huljić koju će autorica i potpisivati danas u 17 sati u 5. paviljonu
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Šušura sigurno neće nedostajati jer i prije samog jučerašnjeg otvorenja on je počeo dok još cijene na knjigama nisu bile ni jasno označene. U petom paviljonu smješteni su raskošni štandovi Frakture, VBZ-a, Školske knjige, Naklade Ljevak... Od noviteta, Fraktura ističe roman Luke Bekavca "Urania" na više od dvije tisuće stranica, Lumen donosi "Penelopeju" Margaret Atwood te roman "Obećanje" Damona Galguta koji je lani njime osvojio Bookera, ali i monografiju Stephena Kinga.

VBZ donosi novog Jonathana Franzena "Raskrižja" te nove romane Zorana Ferića, Vedrane Rudan, Ivice Ivaniševića... Školska knjiga ima autobiografiju Jiřija Menzela "Hirovita ljeta", ali i raskošnu monografiju velikog Toše Dabca autorice Ive Prosoli.

Naklada Ljevak naglasak stavlja na roman Amina Maaloufa "Stijena Tanios" nagrađenog Goncourtovom nagradom te na roman "Brat po duši" David Diopa, prvog francuskog dobitnika Bookera.

Sjajan je program Interliber priredio za djecu i mlade. Baš kao što je i direktorica Zagrebačkog velesajma Renata Suša na otvorenju pojasnila da najljepši život koji trenutačno živi je onaj kroz oči svoje kćeri kojoj je usadila naviku odlaska na Interliber, jer u knjizi vidi i dodatno značenje odmicanja od raznih ekrana i uvod u novi svijet obrazovanja i razvoja kritičkog mišljenja, potrudili su se privući mlade. U tom segmentu sigurno najjači adut ima Mozaik knjiga - prvu u nizu od sedam knjiga "Harry Potter i kamen mudraca" (140 kn). Godinama smo čekali novi hrvatski prijevod čarobnjačkih avantura i to se evo dogodilo u godini kad se obilježava 25. godišnjica objave prvog romana. Profil pak donosi hit-slikovnice Julije Donaldson, a kako je pripremio popuste od 90 posto i za svakog kupca gratis knjigu na potrošenih sto kuna, kupnja kod tog izdavača je isplativ gušt.

Poslije rokera Mile Kekina kojem je Profil izdao slikovnicu "Mala" koju će na sajmu i promovirati, glazbeno-spisateljska priča ide dalje pa će svoje slikovnice predstaviti i Damir Urban - "Ludi škarpa" i Vojko V. - "Ne može". I glazbenik Željko Bebek 9. studenoga govorit će o autobiografiji "U inat svima" nastaloj iz pera Večernjakova urednika i novinara Roberta Bubala, a posjetitelji Velesajma moći će kupiti i tek objavljenu autobiografiju Darija Srne napisanu uz pomoć Milane Vlaović u izdanju VBZ-a. U izdanju Večernjeg lista nalazi se još jedan potencijalni hit - knjiga "La Petite Marie" Vjekoslave Huljić. To je njezina 14. knjiga, u kojoj se dokazala kao rasna pripovjedačica, a radnja se proteže od Londona i Splita do Pariza i obuhvaća razdoblje dulje od jednog stoljeća. Želite li se susresti sa splitskom spisateljicom i knjigu kupiti s njezinim potpisom (po promotivnoj cijeni od 119 kn), dođite danas u 17 sati na štand Večernjeg lista i 24 sata, smješten u 5. paviljonu. Večernjak nudi i knjige "Vrijeme je na njihovoj strani – 60 godina Rolling Stonesa" Hrvoja Horvata i Darka Glavana, "Samo istina" Rahima Ademija, "Usiljena zajednica" Dražena Lalića, "Tajne putnih pića" Miljenka Mitrovića. Naslovi pak 24 sata su Svetislav Basara "Anđeo atentata", "Kontraendorfin" i "Andrićeva lestvica užasa", zatim Bob Woodward "Bijes", Dan Morain "Na Kamalin način" i Boris Rašeta i Goran Gavranović "10 dana u travnju".

U šestom paviljonu je zanimljiv Bookoutlet s popustima na stara izdanja do 90 posto, Mozaik knjiga za kupljene tri knjige nudi i dodatni popust od deset posto, a Profil svoja starija izdanja daje po 29 kn koliko su knjige o Titu, kardinalu Stepincu, Baracku Obami, Angeli Merkel pa i predsjedniku Milanoviću. U tom paviljonu su i antikvari – Biblos i Akademska knjiga s popustima na raritetna izdanja do 20 posto. Fokus u petom paviljonu ima sniženja od 50 do 70 posto, a Naklada Ljevak svoja stara izdanja poput "Rupe" Ivane Bodrožić, nudi za deset kuna. Na ExLibrisovu štandu Oxfordski rječnici su po 320 kn, Šareni dućan klasike poput Orwelove "1984." nudi za 60 kn, a na štandu Kršćanske sadašnjosti na sniženju od 20 posto su Biblije pa cijena, ovisno o izdanju, varira od 163 do 310 kn koliko stoji Jeruzalemska biblija.

Predstavlja se 296 izlagača iz 15 zemalja, a sajam je otvorio gradonačelnik Tomislav Tomašević.
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Poseban dio programa posvećen je srpskim i ukrajinskim autorima, a od ukrajinskih u Zagreb stižu Haska Šijan, Oleksandra Irvaneca i Darija Lisenko, a uz niz panela o stanju književnosti u Ukrajini bit će predstavljen i Hrvatsko-ukrajinski rječnik.

Zajednica nakladnika i knjižara omogućila je i da se u stotinjak hrvatskih knjižara u sajamskom tjednu knjige mogu kupovati po istim popustima koji vrijede i na Velesajmu, a tu je i raskošan web dućan, s popisom svih noviteta i pripadajućim popustima.

Na čak 13 tisuća kvadrata izložbene površine tisuće posjetitelja uživat će u moru knjiga, i to svaki dan od 10 do 20 sati, u petak i subotu do 21 sat, ulaz je besplatan, a na šest lokacija čeka ih i nova gastronomska ponuda food kamiona od Rougemarina do pivnice Medvedgrad i štandova s kobasicama i fritulama, a sve uz glazbena iznenađenja studenata s muzičke i DJ akademije. 

Komentara 1

DU
Deleted user
15:52 09.11.2022.

Uzalud reklamirate, narod ne zaboravlja segregaciju koju su prosle godine provodili iako nisu imali tu obavezu. Kako su se samo simpaticno zaigrali pa napravili prigodan strip... Ako je netko zaboravio, neka u trazilicu upise "interliber 2021 upute za posjetitelje". Hahahaha...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije