Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama se nastavlja

Inspektorat naredio mjerenja zraka na kompostani, prosvjednici nezadovoljni Tomaševićevom retorikom

Zagreb: Kompostana Zrinjevca u Markuševcu
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/7
19.03.2024.
u 06:54

Susjedi kompostane na Čretu nezadovoljni su reakcijom gradonačelnika koji je njihovo protestno okupljanje najavljeno prije dva tjedna povezao s raspisivanjem parlamentarnih izbora

Stanovnici Bukovca, Čreta, Jazbine, Dotrščine i ostalih naselja u blizini kompostane rasadnika Zrinjevca na Čretu nezadovoljni su reakcijom gradonačelnika Tomislava Tomaševića na njihov subotnji prosvjed. On ga je, naime, doveo u kontekst s raspisivanjem parlamentarnih izbora, iako je prosvjed pred kompostanom najavljen prije dva tjedna, a i mnogi su mediji izvještavali o tome da će se održati.

– Na kompostani u Markuševcu kompostira se gotovo 30 godina. Toliko je i ta kompostana ondje i nikome nije smetala. Jučer su raspisani izbori i eto danas prosvjeda, a na njemu redom sve oporbeni političari – izjavio je Tomašević.

Gradonačelnik je fokusiran na posve krive teme, smatra Maris Špero iz Inicijative za Maksimir, koja je jedan od organizatora subotnjeg prosvjeda.

– Umjesto da se koncentrira na ljude i rješavanje problema, on govori o izborima, a i sam je kao bivši aktivist itekako svjestan koliko je vremena potrebno da bi se zakonski organizirao i najavio prosvjed. Smiješno je da politizira prosvjed na Čretu jer on nikakve veze nema s nacionalnim izborima već s lošim gospodarenjem otpadom u Zagrebu – ističe M. Špero.

Zagreb: Kompostana Zrinjevca u Markuševcu
1/34

Tomašević je, dodaje, bio službeno pozvan da dođe na prosvjed, a to što nije, mnoge je razočaralo.

– Odlučio ga je ignorirati, no mi ga i dalje pozivamo za stol jer se pitanje Čreta neće riješiti napadima kroz medije, već dogovorom s građanima koji su od početka trebali biti uključeni u postupak donošenja dozvole za dovoz otpada u kompostanu koja je, podsjetimo, povećala dozvoljene količine za 50 posto – zaključuje M. Špero.

Glavni razlog prosvjeda, podsjetimo, vonj je koji se širi iz pogona. Kako stoji u dokumentu dostupnom u Aktima gradonačelnika, Državni inspektorat utvrdio je prisutnost tehnoloških mirisa unutar postrojenja te naložio da Grad ondje provode mjerenja sumporovodika (H2S), amonijaka (NH3) i merkaptana (R-SH) u trajanju od osam tjedana ravnomjerno raspoređenih tijekom godine. •

Ključne riječi

Komentara 4

CR
crocro
08:14 19.03.2024.

Zagrepčani, da li je teško zbrojiti 2+2. Jeste li se konačno uvjerili koliko ste pogriješili. Ili vam ovo još nije dosta i da vam je još Tomašević najbolji vođa. Ako ste shvatili da ste pogriješili, a svatko može pogriješiti, onda na izborima pometite Tomaševića zajedno s ostalim smećem. Nisam iz Zagreba, ali zatekao sam se u nekom malom Konzumu blizu raskrižja Zagorske i Selske i ispred velike zgrade na travi između nogostupa i ulice oko 5-6 vreća smeća. Možda još i sada tamo leže. Katastrofa. Pokraj kanti za smeće koje su na drugom mjestu stalno napunjene, uvijek na podu kod kanti za smeće leži puno otpada kojega nitko ne pobire a ispada iz kanti. Kontejnere isprazne a na podu se ostavlja ispadnuto smeće. Užas živi. Imate izbore, pometite Tomaševića i riješili ste se smeća. Ali to je pitanje, oni žele zavladati državom, Benčić puca na fotelju premijerke, a Tomašević bi valjda bio ministar, pogodite što mu najviše odgovara, zaštite okoliša i smeća. Zagreb je najmanje 10 godina unazađen, tko će to ispraviti?

CI
city007
09:18 19.03.2024.

Sada treba pitati one silne političke analitičare ( Rimac, onda onaj iz Dubrovnika Maldini …) 80% njih su nam ispirali mozak , konstantno jedno 6-7 mjeseci prije Zg izbora. Da nepričamo o silnim neovisnim novinarima….? Neka nam sada objasne zašto su nam tog balavca nesposobnog gurali kao supermena, kao i njegovu sektu čudnih ljudi. Koji su to interesi? Stvarali su tada sliku da nijedna druga stranka osim Možemo , nevalja.

PE
Pepermint505
09:20 19.03.2024.

Smeca kao u prici , nista se ne poduzima .. kompostana je sto godina stara, velike kolicine metana isparava. Sve je vise oboljelih na respiratorni sistem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije