Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
besplatna žičara sljeme

Ima li Tomašević potporu javnosti oko ovog poteza, dio oporbe to ocjenjuje 'bandićevskim populizmom'

Zagreb: Tomislav Tomašević nakon što je obišao radove na Sljemenu, održao je konferenciju za medije
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/84
05.11.2023.
u 20:00

Cijena karte za Zagrepčane i dosad bila povlaštena, odnosno povoljnija nego ona za turiste pa je tako za odrasle cijena povratne karte 9.29 eura, za mlade od 15 do 24 godine i starije od 65 cijena iznosi 5,31 euro, a djeca do 15 godina voze se besplatno, a uskoro bi besplatno mogli svi iz Zagreba.

Sljemenska žičara uskoro bi mogla biti besplatna, najavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević na redovnoj konferenciji za medije koju je jedan utorak u listopadu održao upravo na gornjoj postaji žičare. Tema je bila završetak radova na Sljemenskoj cesti koja je prvi put obnovljena u punom profilu od 16 kilometara, ali po novoj cesti gradonačelnik želi vidjeti što manje automobila, a na vrhu Medvednice što više izletnika.

Kako bi pomirio te dvije suprotnosti rekao je da ova gradska uprava razmatra prijevoz Sljemenskom žičarom učiniti besplatnim za sve Zagrepčane, ne bi li se na taj način smanjio kaos oko parkinga na vrhu Zagrebačke gore, a istodobno dio je to plana revitalizacije Medvednice i sadržaja na njezinu vrhu.

Pored novootvorenog vidikovca s caffe barom u tornju te uređenih drugih ugostiteljskih sadržaja, osim za disanje svježeg zraka, malo je toga dostupnog na vrhu Medvednice. Zbog klimatskih promjena snijega je sve manje, a ove godine najvjerojatnije neće biti ni Crvenog spusta jer je u srpanjskoj oluji oštećeno više tisuća stabala od kojih se dio srušio i na sedežnicu za spomenuti spust.

Grad najavljuje daljnja ulaganja u izgradnju turističkih i sportsko-rekreativnih sadržaja na Sljemenu, a o tome je gradonačelnik govorio i u intervjuu za Večernji list.

– Mi sada u javnom savjetovanju imamo odluku da žičaru proglasimo komunalnom infrastrukturom. Tu smo uspjeli dobiti pozitivno
mišljenje Ministarstva prometa i Ministarstva graditeljstva da je takvo nešto moguće. Da nismo Grad ne bi mogao pokrivati razliku u tekućim operativnim troškovima koje žičara stvara. Ne govorimo sad o kapitalnim troškovima izgradnje žičare. To na žalost, možemo zaboraviti nikada iz prihoda od prodaje karata ne bi mogli ni taknuti. To je ono što će Zagrepčani, na žalost, morati plaćati
već 10 godina kroz proračun – istaknuo je.

POVEZANI ČLANCI:

Dio oporbe pak je kritizirao kako je besplatna karta populistički potez u stilu Milana Bandića te da to nije nikako logično budući da i ovako Žičara generira velike gubitke.

–  Prihod od prodaje karte koji je zanemariv u odnosu na efekte koje možemo postići kad bi žičara bila besplatna, a prvenstveno govorimo o tome da se smanji broj automobila koji dolazi u Park prirode Medvednica, što su stotine tisuća vozila godišnje – zaključuje Tomašević.

Spomenimo još i kako je cijena karte za Zagrepčane i dosad bila povlaštena, odnosno povoljnija nego ona za turiste pa je tako za odrasle cijena povratne karte 9.29 eura, za mlade od 15 do 24 godine i starije od 65 cijena iznosi 5,31 euro, a djeca do 15 godina voze se besplatno.

REZULTATI ANKETE:

 U anketi smo vas pitali stoga što mislite o ovoj Tomaševićevoj najavi. Od 1720 ljudi koliko je glasalo, većina točnije 891 osoba slaže se s najavom grad te je odabralo opciju "Apsolutno podržavam i mislim da bi karte trebale biti besplatne za Zagrepčane " (51,8%). Da im se sviđa ideja, ali da bi usluga onda trebala biti besplatna za sve, a ne samo za Zagrepčane smatra 117 ljudi, odnosno 6,7%.

"Ne mislim da je to dobra ideja, mogla bi generirati minuse" opcija je s kojom se najviše slaže tek 95 ispitanika, odnosno tek nešto više od 5,5%. S druge strane, velik broj ljudi, njih 617, odnosno 35,9 posto smatra da bi popusti trebali postojati, ali da prijevoz ne bi trebao biti besplatan.

Komentara 13

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
20:34 05.11.2023.

Možeš ti sad obećavati brda i doline. Idu izbori. Taman da izmisliš lijek za rak, poslje njih si bivši!

V0
Vlaskoulicanec4.0
07:51 06.11.2023.

Obilče populističke mjere jednog aktivista bez ikakvih ideja i znanja. I odvraćanje pažnje sa stvar ih problema Zagreba. Prije svega smeća! Ajde Senfić prošeći se po Dugavama i pogledaj koliko još odlomljenih grana visi na stablima...

DU
Deleted user
21:10 05.11.2023.

Vjerovat ću mu tek kad mi u "Westgate Shopping City" pun prtljažnik bude džabe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije