Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera se nastavlja

Ilegalne ispravke GUP-a Bandić opet stavio u proceduru

gradjevinski radnik
Davor Puklavec/PIXSELL
23.05.2012.
u 08:22

Novim prijedlogom opet su zadržane sporne izmjene prostornih planova koje je i ministarstvo proglasilo protuzakonitim

Afera GUP, koja do danas nije dobila pravni epilog, dobila je zato nastavak. Naime, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i u novom prijedlogu generalnog urbanističkog plana za grad Zagreb koji je od ponedjeljka na javnoj raspravi, zadržao je više od 44 sporne izmjene i dopune prostornih planova!

Kazneni progon

Tim je ispravcima, podsjetimo, na Bundeku, Svetom Duhu, u Španskom, Vrbiku itd. stopa izgradivosti skočila i za 50 posto, nestajale su ceste, uvećani su kvadrati, dodavani katovi, građeni su stambeno-poslovni kompleksi na zemljištima predviđenim za društvenu namjenu...

– Treba pitati gradonačelnika što je radio posljednje tri godine. A ovaj prijedlog GUP-a potpuno je neprihvatljiv jer bi se legalizirali ilegalni ispravci prije 2009. godine. Po članku 292. i 293. Zakona o prostornom uređenju, ako je ministarstvo utvrdilo nezakonitosti, trebalo je pokrenuti kazneni progon odgovornih osoba, trebalo je djelovati – smatra Jurica Meić, gradski zastupnik iz SDP-a.

Naime, i više od pola godine nakon afere GUP, pravnih posljedica za odgovorne, pa tako i za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kojega se izravno povezivalo s tom aferom – nema. Unatoč tome što je i nadležno Ministarstvo graditeljstva utvrdilo da se radi o protuzakonitim ispravcima.

Podsjetimo, ministarstvu je trebalo godinu dana da odgovori gradskim zastupnicima. Najviše ispravaka potpisano je od 2005. do 2009. godine, a upravo na temelju tih saznanja svojedobno je na policijskom ispitivanju završila i bivša tajnica Skupštine Greta Augustinčić Pavičić čiji su se potpisi nalazili na izmjenama i dopunama GUP-a, tj. ispravcima kojima se potezom pera, primjerice, povećavala izgradivost zemlje i slično. Iz gradske uprave tada su, naime, poručili da je riječ o tehničkim pogreškama iako se njima mnogim investitorima pogodovalo. Ipak, gradonačelnik Bandić ponovo u proceduru šalje GUP s istim tim ispravcima.

Da će taj njegov potez Zagreb dovesti do nove blokade, smatra HDZ-ova zastupnica Danira Bilić koja tvrdi kako se ništa neće graditi dok se ne riješi pitanje ilegalnih ispravaka.

– Ponekad su nužne promjene jer je grad živi organizam, no to se ne može dogoditi dok se ne riješi pitanje ispravaka. Netko će za to morati odgovarati. Naime, dok se postojeća situacija ne sredi ne može se ići u neke druge izmjene i dopune GUP-a i na taj način koči se razvoj grada – kaže Bilić te dodaje da novi prijedlog GUP-a neće proći na Skupštini, na kojoj bi mogao završiti najranije u srpnju.

Već je sagrađeno

Ističe da su ispravci u prošlosti doneseni netransparentno te da je Skupština Grada Zagreba dovedena pred gotov čin jer je dio nelegalnih ispravaka već konzumiran, tj. investitori su već počeli, a poneki i dovršili gradnju te već prodali ili sklopili ugovore za prodaju svojih nekretnina.

Ključne riječi

Komentara 6

BU
BubyZG
10:19 23.05.2012.

A jbg, čovjek već uzeo akontaciju, pa mora obavit\' posao do kraja !

DU
Deleted user
11:42 23.05.2012.

\"ako je ministarstvo utvrdilo nezakonitosti, trebalo je pokrenuti kazneni progon odgovornih osoba, trebalo je djelovati – smatra Jurica Meić, gradski zastupnik iz SDP-a.\" A šta čekate Meiću, čije je to ministarstvo, Marsovaca ili SDP-ovaca? Ako niste svi u talu naravnoo i tu nam samo prodajete maglu....

DE
detour
14:14 23.05.2012.

bandic nastavlja zato jer ga nijedno pravosudno tijelo u tome ne prijeci, iako bi trebalo. toliko o pravnoj drzavi. u hrvatskoj je lopov onaj koji orobi kiosk, ali ne i onaj koji ukrade tvornicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije