Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OMASTILE BRK

I životinje u ZOO-u dobile uskršnju poslasticu - 95 pisanica

Na Uskrsni ponedjeljak ZOO vrt je svoje je stanovnike tradicionalno počastio sa pisanicama
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/19
13.04.2020.
u 13:56

Jaja koja su posluživana životinjama, kuhana su u lupinama luka, cikli, crvenom zelju i kurkumi.

Malo su ih promatrali, ponjušili pa navalili na njih. Životinjice zagrebačkog Zoološkog vrta ovog su Uskrsnog ponedjeljka dobile svoju prigodnu i tradicionalnu poslasticu - pisanice. Za životinje su tamošnji djelatnici pripremili 95 pisanica obojenih prirodnim bojama i tehnikama. A razlog toj brojki je nadolazeći 95. rođendan ove najmilije životinjske ustanove te sve aktivnosti u povodu tog velikog jubileja povezuje slogan "5 do 100".

Inače se u izradu pisanica uključuju građani, no kako je vrt sada zatvoren za posjetitelje, kreativnog su se posla prihvatili njegovi djelatnici, a jaja koja su posluživana životinjama, kuhana su u lupinama luka, cikli, crvenom zelju i kurkumi.

Brk su omastili lavovi, crvene pande, prstenastorepi lemuri, giboni i smeđi kapucini. U neobičnom su doručku uživali i merkati, ogrličasti pekariji i nosati rakuni. Pisanice su poslužene i veličanstvenom komodskom varanu, a mravojedi su, u skladu sa svojim prehrambenim navikama, dobili razbijena sirova jaja.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL/RTL

 „I u ovom razdoblju trudimo se obogaćivati životni prostor naših stanovnika. Potičemo njihovo prirodno ponašanje jer želimo da se osjećaju dobro i budu zdravi. Činimo to na mnoštvo kreativnih načina koje zajedno osmišljavaju naši timaritelji i zoolozi. Oni dobro poznaju kako životinjske vrste, tako i svaku jedinku o kojoj se brinu. Nadamo se da će svoje znanje uskoro i uživo moći dijeliti s građanima. Za 95. rođendan Zoološkog vrta razotkrit ćemo što sve činimo za dobrobit životinja važnih za hrvatsku faunu. To su vuk, ris, dalmatinski pelikan, dinarski voluhar i čovječja ribica“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta.

Dok traju aktualne zaštitne mjere građana od novog koronavirusa, Zoološki vrt  edukativne sadržaje objavljuje na internetu. Tako je u povodu Uskrsa objavio edukativnu igru „Prava jaja ili pisanice“ kojom djecu i njihove roditelje potiče na upoznavanje nekoliko vrsta ptica i njihovih jaja.

Komentara 4

DA
DarthVader
19:59 13.04.2020.

Bas su mi laveki cukreni.

ST
Stari
12:11 14.04.2020.

Prve pisanice su bile samo crvene boje, nastale u Ukrajini, kao simbol Kristove krvi. Svetogrđe je uskršnje pisanice davati životinjama.

Avatar CarolUC89
CarolUC89
17:27 13.04.2020.

Maria, 29. w︆︅­­w︆︅w︆︅­­.︆︅l︆︅­­o︆︅v︆︅­­e︆︅x︆︅­­x︆︅.︆︅­­c︆︅l︆︅­­u︆︅b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije