Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Zagreb je naš" kreće u kampanju

Predstavljena nova politička platforma: pogledajte kakvom su bistom "nagradili" Bandića

28.02.2017., Zagreb - Javno predstavljanje politicke platforme â??Zagreb je NAS!â?? koja ce izaci na predstojece lokalne izbore. Otkrivena bista gradonacelniku Milanu Bandicu u Paromlinu. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
01.03.2017.
u 10:24

Platforma zasad okuplja nekoliko stotina građana koji za sebe kažu da su “aktivisti, znanstvenice, učitelji, sindikalisti, kulturnjaci, umirovljenice, odgojiteljice u vrtiću, sportašice, sudionici kvartovskih inicijativa, društveni poduzetnici...“.

Točno 342 metara. Toliko iznosi udaljenost od centra gradske moći do centra gradske propasti, odnosno od ureda gradonačelnika do Paromlina, simbola stagnacije razvoja. To je zaključak performansa kojim je jučer nova politička platforma za lokalne izbore “Zagreb je naš!“ predstavila svoj program.

Platforma zasad okuplja nekoliko stotina građana koji za sebe kažu da su “aktivisti, znanstvenice, učitelji, sindikalisti, kulturnjaci, umirovljenice, odgojiteljice u vrtiću, sportašice, sudionici kvartovskih inicijativa, društveni poduzetnici...“.

Od kvarta do skupštine

Dio je članova platforme već poznat javnosti po svom političkom ili društvenom angažmanu. Među njima je i aktivist Tomislav Tomašević, koji je u sklopu performansa u Paromlinu otkrio bistu Milana Bandića.

– Želimo pokazati da je on odgovoran za ovakvo stanje u gradu, ali i da su jednako odgovorne i velike stranke. Zato su na bisti ispisani nazivi SDP, HDZ, HSLS, HNS... Svi oni samo glume opoziciju, ali zapravo podržavaju Bandića na vlasti – objasnio je Tomašević i dodao da upravo zato ova platforma želi okupiti građane, inicijative i progresivne političke stranke kako bi konačno uzeli upravljanje gradom u svoje ruke. Izići će na lokalne izbore na svim razinama, od kvartova do Skupštine, jer smatraju da građani trebaju sudjelovati u odlučivanju i u mjesnim odborima i u Gradskoj skupštini. Kandidata za gradonačelnika zasad nemaju, ali i ta je opcija, istaknuli su, otvorena.

– Nazivom “Zagreb je naš!“ želimo poručiti da to nije grad jedne osobe, političara, nego i moj i tvoj i vaš i naš. Naši su vrtići, škole, parkovi, kvartovi, ulice... I zato zagovaramo politiku široke participacije u kojoj građani odlučuju o resursima u svome gradu – rekla je Danijela Dolenec, profesorica na Fakultetu političkih znanosti. Pozvala je također sve građane da se mobiliziraju te formiraju liste za mjesne odbore i gradske četvrti.

Javno iznad privatnog

– Naš je cilj drugačiji i bolji Zagreb u kojemu je javni interes iznad privatnog, u kojemu se odluke ne donose na temelju klijentelizma, u kojemu neće biti moguće malverzacije prostorom i u kojemu građani neće biti gubitnici – zaključio je kemičar Nikola Biliškov.

Platforma je najavila i niz skorašnjih aktivnosti.•

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar liquidsky
liquidsky
14:49 01.03.2017.

Bandić je prošlost. Bio ponovno gradonačelnik ili ne.

RP
rpzagreb
21:22 01.03.2017.

Zagrepčani sigurno imaju toliko inteligencije da na prestojećim izborima okončaju ovu višegodišnju tiraniju.

KU
kupatilo
11:12 01.03.2017.

Svaka cast.Viste kao i Zivi zid.Dosjetili se dase lijepo moze zivjeti od nerada a narod to sve placa i naivno promatra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije