Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvostruki kriteriji

HSLS o velikom Tomaševićevom propustu: "Tko će platiti kaznu?"

HSLS
31.07.2023.
u 13:32

HSLS Je govorio o propustu Garada koji je objavio osobne podatke građana te podsjetio i na to da je njihova saborska zastupnica Sandra Benčić u prosincu 2022. pozvala građane da tuže Državu i agenciju za naplatu potraživanja, jer su također osobni podaci građana procurili u javnost

Zagrebački HSLS reagirao je danas na veliki propust gradske uprave koja je nehotice objavila osobne podatke stotina Zagrepčana. 

–Kazna za propust pri zaštiti osobnih podataka, koju propisuje članak 83. Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (General Data Protection Regulation), iznosi do 10.000.000 €, a odgovornost za njeno plaćanje snosi Grad Zagreb kao Voditelj obrade podataka.
Naime, nepoduzimanjem mjera zaštite osobnih podataka, Grad Zagreb učinio je javno dostupnima osobne podatke građana koji su prijavili štete uzrokovane nevremenom 19. srpnja. 

Osim obveze poštivanja GDPR-a, Grad Zagreb ima i obavezu poštivanja vlastitog dokumenta pod nazivom Politika zaštite osobnih podataka Grada Zagreba, u kojem već u uvodu pod točkom 2. stoji da Grad Zagreb ispitanicima jamči zaštitu osobnih podataka u svim postupcima koji spadaju u djelokrug poslova gradskih upravnih tijela Grada Zagreba. Zaštita podrazumijeva enkripciju i pseudonimizaciju. Gradska uprava ogriješila se o oba ova dokumenta, pa se s pravom možemo pitati što je slijedeće? – izjavio je potpredsjednik GO HSLS Alen Lochert te postavio pitanje zastupnicima stranke Možemo! u Gradskoj skupštini Zagreba, hoće li pozvati građane da  zbog „curenja“ osobnih podataka tuže Grad Zagreb za naknadu štete? Podsjetio je i na to da je njihova saborska zastupnica Sandra Benčić u prosincu 2022. pozvala građane da tuže Državu i agenciju za naplatu potraživanja, jer su također osobni podaci građana procurili u javnost od strane agencije za naplatu potraživanja.

–Radi li se ovdje opet o dvostrukim mjerilima zastupnika stranke Možemo!, gdje u Saboru zastupaju i promoviraju različite i često suprotne politike od onih politika koje svakodnevno u praksi provode u vođenju Grada Zagreba. Kriteriji bi trebali biti jednaki za sve, zar ne? Činjenica je da je Grad učinio grubi propust, ali HSLS sigurno neće populistički koristiti ovu situaciju i pozivati građane da tuže Grad Zagreb ! – izjavio je gradski zastupnik HSLS Kristijan Jelić.

Ključne riječi

Komentara 4

LL
lijepa_li si
13:50 31.07.2023.

sandra bih trebala u ime oštećenih podignuti tužbu protiv grada. naravno da to neće učiniti, naravno da je mediji neće razapeti, naravno da je za sve kriv bivši... modus operandi naše "avangArde" vrlo je i jest je!

SE
SedmiElement
17:32 31.07.2023.

Ovakve stvari isključivo u rubrici "Zagreb"... onak, da ne vidi baš svekoliko pučanstvo..

Avatar borovanjiva
borovanjiva
13:04 01.08.2023.

Što je to HSLS? A da, to su koalicioni partneri, zna se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije