Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMEMORACIJA

FOTO Plenković, Tomašević i brojni poznati govorili na oproštaju od velikana košarke Mirka Novosela

Zagreb: Održana komemoracija za Mirka Novosela u hotelu Esplanade
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/12
26.07.2023.
u 16:48

Želja obitelji je da obnovljeni Dom sportova nosi ime Mirka Novosela a voljeli bi i da tu negdje bude i prigodni muzej sa svim eksponatima koji sada stoje u privatnom podrumskom prostoru obiteljskog stana na Zrinjevcu

Skupom sazvanim u hotelu Esplanade - u počast velikanu zagrebačke, hrvatske i svjetske košarke - hrvatska sportska zajednica i grad Zagreb oprostili su se od Mirka Novosela za kojeg su mnogi rekli da je bio daleko više od trenera. Jer, bio je vizionar ne samo u sportu kojeg je toliko volio nego i po pitanju izgleda njegova rodnog grada. I zato i jesmo, u izvedbi pijanista Tvrtka Hreleca i pjevača Kristijana Beluhana, čuli dvije od brojnih agramerskih pjesama koje je tako volio - "Moj Zagreb tak imam te rad" i "Golubovi".

U to ime govorio je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji se rodio baš one godine (1982.) kada je Novosel, tad već proslavljeni trener zbog uspjeha s reprezentacijom SFRJ, sa svojom Cibonom izveo prvo čudo odnosno osvojio trostruku krunu (Kup pobjednika kupova, državno prvenstvo i kup).

- Kada je Hrvatska igrala olimpijski finale s Dream Teamom u Barceloni ja sam imao 10 godina i sretan sam što sam tome svjedočio jer to je i danas jedna od najlegendarnijih utakmica u povijesti košarke.

A ta tri trofeja osvojena su na leđima genijalnog, nažalost pokojnog, Krešimira Ćosića u ime kojeg se skupu obratila njegova supruga Ljerka:

- Dragi Mirko, kada si Krešu doveo iz Bologne u Cibonu doveo si ga i u moj život i hvala ti na tome. Krešo je bio čovjek ispred svog vremena a ti iskusan i mudar i premda se niste uvijek u svemu slagali i jednom i drugom košarka je bila život.

I dok gradonačelnik Tomašević kao dječarac nije mogao ni pojmiti što je Novosel, tih 80-tih, priskrbivši Zagrebu Univerzijadu učinio za glavni hrvatski grad, današnji hrvatski premijer Andrej Plenković, rođen 1970., pak vrlo dobro pamti Cibonina dva naslova prvaka Europe (1985. i 1986.) kada se i zarazio košarkom koju je potom i klupski zaigrao.

- Ja pripadam naraštaju koji je bio inspiriran košarkom i koji zna kako je od Lokomotive nastala Cibona i to je jedno neponovljivo vrijeme. Kao klinac dolazio sam na Cibonine utakmice u Dom sportova a svjedočio sam i onoj povijesnoj kada je Nakić zabio za naslov protiv Zvezde nakon čega je Cibona otišla na europski vrh. Na nasljeđu kojeg je ostavio zahvaljujem mu i kao predsjednik Vlade ali i kao košarkaš amater.

A jedan od tadašnjih košarkaških "influencera" svakako je bio Aleksandar Petrović, razigravač i neumoljivi tricaš, oko kojeg se Novosel, u njegovoj razvojnoj fazi, trudio kao oko rijetko kojeg igrača i koji se još jednom zahvalio i Mirkovoj supruzi Aji odnosno Jasenki:

- Kad su Vladimir Anzulović i Mirko Novosel došli te 1976. na Baldekin ja sam znao gdje ću nastaviti karijeru no mama je tada kazala "ajme sine, kud ćeš u Zagreb, ovi uz pršut i sir piju limunadu". Naime, dva dana prije bili su Splitovi emisari, Skansi i Tvrdić i bilo je puno veselije. Mirku se zahvaljujem na svemu što je podario Draženu i meni i sjećam se vremena kada si mu draga Aja zamjerala da puno više obraća pažnju na braću Petrović nego na vlastite sinove. Nadam se da smo mu tu ljubav uspjeli vratiti.

U ime Hrvatskog olimpijskog odbora čiji je Novosel te 1991. bio jedan od utemeljitelja - i to baš u dvorani u kojoj je održana i komemoracija - govorio je glavni tajnik Siniša Krajač koji se spremno prihvatio organizacije ovog komemorativnog skupa u čast nakompletnijeg sportskog djelatnika kojeg smo ikad imali:

- U burnim 90-tim, presudnim za međunardno priznanje Hrvatske, Mirko je na raspolaganje stavio svoje neprocjenjivo sportsko iskustvo i neupitni eutoritet i brojne međunarodne veze. On je raspolagao trenersko-dužnosničkom svestranošću kojoj nije bilo granica.

Novosel je bio i kamen temeljac osamostaljivanja Hrvatskog košarkaškog saveza, izdvajanja iz onog jugoslavenskog, pa je njegov predsjednik Nikola Rukavina istaknuo da nas bez njegova ugleda na Olimpijskim igrama u Barceloni ne bi ni bilo.

- U vrijeme kada je mlada hrvatska država bila tek pred priznanjem međunarodne zajednice Mirko je uspio odgoditi ždrijeb za olimpijske kvalifikacije sve do priznanja Hrvatske u siječnju 1992. godine.

No, nije Mirko Novosel bio samo nacionalna trenerska zvijezda već i svjetska o čemu svjedoče i video poruke sućuti glavnog tajnika Svjetskog košarkaškog saveza Andreasa Zagklisa i predsjednika američke Košarkaške kuće slavnih Johna Doleve.

Novosel je počasnikom Kuće slavnih postao 2007. godine u kojoj prigodi su uz njega bili i članovi obitelji, danas ožalošćeni supruga Jasenka te sinovi Vladimir i Krešimir sa suprugama.

I ovaj komemorativni skup, i sve što je na njemu izrečeno, govori o golemom nasljeđu Mirka Novosela čiji se fizički tragovi nalaze u njegovu privatnom muzeju u podrumu zgrade na Zrinjevcu u kojoj je stanovao.

Bilo bi dobro, a to je i želja obitelji, kada bi Grad omogućio da svi ti eksponati dobiju svoju primjereniju muzejsku lokaciju. A idealno bi bilo kada bi to bilo u obnovljenom Domu sportova koji bi, po nama, trebao ponijeti ime Mirka Novosela (kao što je beogradski Pionir imenovan po legendarnom Aci Nikoliću). Jer, Mirko je upravo pod tim krovom svojedobno činio Zagreb glavnim gradom europske klupske košarke.

VEZANI ČLANCI:

A prije svega aktualna gradska vlast, a čini se da su sada svjesni, što je ovaj čovjek učinio za ovaj grad, trebala bi ga proglasiti počasnim građaninom grada Zagreba. Jer, on to još uvijek nije.

- Ovaj grad je s Mirkovim odlaskom izgubio puno a najviše su izgubili njegovi najdraži. Zajedno s obitelji posjetio sam Mirkov privatni muzej na Zrinjevcu i vidio doista impresvnu zbirku priznanja, trofeja, fotografija, novinskih isječaka i naše je odgovornost da za tu kolekciju nađemo primjereno mjesto. Ali i da na primjereni način održmo sjećanje na Mirka Novosela - obećao je gradonačelnik Tomašević.

A jedan dobar način da se sačuva sjećanje na Novosela predlaže i negdašnji cibos Franjo Arapović:

- Za Mirkovu dušu i gradonačelnik i premijer učinili bi puno kada bi pomogli da ozdravi njegovo dijete - Cibona.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije