Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'vrag odnio šalu'

HSLS o Tomaševiću: 'Nakon dvije godine Zagreb i dalje ostaje prijestolnica smeća'

Zagreb: HSLS o događanjima u Zrinjevcu i Gradskim grobljima
Patrik Macek/PIXSELL
12.06.2023.
u 15:31

Pitanje lokacija i tehnologija obrade otpada ne bi smjelo biti političko već stručno i tehničko pitanje o kojem ovisi budućnost našeg grada i države, napominju iz HSLS-a

Gradski skupštinar iz HSLS-a Kristijan Jelić održao je s predsjednikom Gradske organizacije HSLS-a Darkom Klasićem konferenciju za medije na kojoj su komentirali kako se gradonačelnik hvali uštedama u izvršenju proračuna, ali višak u proračunu je nažalost rezultat nerada, neizvršavanja planova komunalnih aktivnosti i nerealiziranih kapitalnih projekata, a ne racionalizacije poslovanja.

-Zanimljivo je da je proračun za gospodarenje otpadom bio smanjen za 15 posto u odnosu na 2021. ali ni taj umanjeni plan nisu bili u stanju izvršiti više od 55 posto. Izvršenje planova komunalnih aktivnosti u izvještajnom razdoblju iznosi samo 59,12 posto, održavanje komunalne infrastrukture 69 posto, uređenje grada 67 posto, održavanje cesta 67 posto, gradnja nerazvrstanih cesta 42  posto, a nisu puno bolje prošli ni projekti koji su bili u njihovim izbornim programima, kao primjerice unapređenje biciklističkog prometa i mobilnosti- istaknuo je Jelić. 

Nakon dvije godine nove gradske uprave Grad Zagreb i dalje ostaje prijestolnica smeća, kao što će ostati i cijeli niz godina samo ovaj put zahvaljujući Tomislavu Tomaševiću i stranci Možemo, ustvrdili su iz HSLS-a. Osim na neredoviti odvoz smeća, divlja odlagališta, pretrpane kante, U Zagrebu smo već, dodaju, oguglali na užasne prometne gužve, na nekoordinirane semafore, rupe na cestama, izbrisane prometne linije, neuredne prometnice, puknute cijevi, ne-pokošenu travu, divlje svinje koje ruju po gradu, neredoviti tramvajski i autobusni promet, sve ono što svakodnevno utječe na naš život.

-U 21. stoljeću pitanje gospodarenja otpadom je civilizacijsko pitanje. Čistoća i urednost naših ulica ogledalo je uspješnosti svake lokalne, gradske i općinske uprave. Prošli gradonačelnik je populistički više od desetljeća izbjegavao gradnju bilo kakvog postrojenja jer mu je bila važnija vlast i moć od uređenog i čistog Zagreba. Ipak, kada je "vrag odnio šalu", Grad je započeo razvijati sveobuhvatan projekt cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, uvažavajući nacionalne strateške i planske dokumente gospodarenja otpadom. Izrada takve studijsko-projektne dokumentacije sufinancirana je i od strane EU u iznosu od 85 posto- dodali su iz HSLS-a. 

-Očekivali smo kako će pitanje otpada biti bar konceptualno riješeno u prvih šest mjeseci mandata s obzirom na to da je na pitanje rješavanja i na mantru o otpadu Možemo i Tomašević dobili dobrim djelom izbore. Međutim sasvim suprotno, neznanje, nepoznavanje činjenica, prakse, zakonske regulative, europskih direktiva potpuno su umrtvile započete procese. Nažalost ni novi koncept kakav god bio neće biti sufinanciran iz EU jer je Zagreb zakasnio, a novca za rješavanje miješanog komunalnog otpada više nema. Uvođenje plave vrećice je donijelo više nereda nego koristi jer se povećala količina miješanog otpada u žutim vrećama čime jedino može biti zadovoljan koncesionar koji to više naplaćuje, a Zagreb nije riješio problem- ustvrdili su HSLS-ovci. 

Pitanje lokacija i tehnologija obrade otpada ne bi smjelo biti političko već stručno i tehničko pitanje o kojem ovisi budućnost našeg grada i države, napominju iz HSLS-a. Darko Klasić je na kraju ispred HSLS-a pozvao gradsku upravu da nije vrijeme za čekanja nego je vrijeme donošenje odluka, jer smeće na ulicama nije najgore što se našem Gradu može dogoditi, najgore tek slijedi od posljedica ovakvog gospodarenja otpadom

Komentara 6

DU
Deleted user
22:49 12.06.2023.

Ova stranka nema kaj komentirati ZG Vladu. Govore bez ikakve veze i bez dokaza. Bili su uvijek samo bandicevi zetoncici. Tada je Zagreb bio kantograd i pun smeca , sve se zagrebacko unistavalo. Bilo bi im bolje da se pridruzedruze obnovi Zagreba a ne da stalno podrzavaju one koji sabotiraju obnovu. Ako imate kaj pametno za predloziti -imate svojih pet minuta na sastancima . I mora vam biti bistro da smo mi zagrepcani zadovoljni ZG Vladom, imamo strpljenja , jer se ne moze sve odjedanput rijesiti - to znaju svi koji vole svoj grad Zagreb.

BU
burza
17:56 12.06.2023.

Ma nema veze glavno da se farba i farba.....gradane

PE
Pendrek57
20:55 12.06.2023.

Bu jos samo dvije duge godinice. A onda u Remetinec s takvim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije