Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tulum u Varšavskoj

Horvatinčić kupnjom 9 najskupljih kvadrata ruši prepreke za rampu

horvatinčić
Goran Stanzl/PIXSELL
07.10.2010.
u 10:11

Nema se smisla opirati kad i Grad i država podržavaju projekt, kaže odvjetnica.

Hoto Grupi, odnosno njezinu čelniku Tomislavu Horvatinčiću, za nekoliko bi dana trebao pasti još jedan kamen sa srca. Nakon što mu je nedavno Hypo Banka dobrila novi kredit od 27 milijuna eura, do sredine idućeg tjedna trebali bi završiti i pregovori o prodaji devet kvadrata prostora u Varšavskoj 6, koji priječe da se izlazno-ulazna rampa spoji s podzemnom garažom, neslužbeno doznajemo.

Podsjetimo, Stanimir Vuk Pavlović, vlasnik tog manjeg prostora, dugo ga je vremena odbijao prodati Hoto Grupi iako je od početka bilo jasno da se bez njega projekt Cvjetni ne može dovršiti.

Rekordna cijena kvadrata

Da su pregovori o prodaji spornog dijela pri kraju potvrdila je i Pavlovićeva odvjetnica Zvjezdana Znidarčić Begović. Ne želeći prejudicirati kada će se točno posao sklopiti, rekla je samo da je njezin klijent zaključio da se više nema smisla opirati gradnji i postavljati pravne zapreke za njezinu realizaciju jer je očito da ni Grad Zagreb, a ni Ministarstvo, odnosno država nemaju ništa protiv kontroverznog projekta u središtu Zagreba.

Koliko će novca Tomislav Horvatinčić morati staviti na Pavlovićev račun, ni jedna strana u ovoj osjetljivoj fazi pregovora ne želi odati, no neslužbeno doznajemo da je riječ o enormnoj količini po kvadratu.

Ako su točni podaci da je Stanimir Vuk Pavlović devet kvadrata u Varšavskoj 6 kupio prije dvije-tri godine (nakon što su srušili Tiskaru u kojoj je bio suvlasnik) za čak sto tisuća eura, može se očekivati da će Horvatinčić ovom kupnjom odobriti svoj ionako visoko postavljen rekord.

Stan od 69 kvadrata u prizemlju na toj adresi prošle je godine od spretnih prodavača, Stanke i Damira Matoš, kupio za čak 537 tisuća eura, odnosno platio je 7782 eura po kvadratu, što je gotovo tri puta više od tržišne cijene! Usporedbe radi, kvadrati se čak ni u najelitnijim zagrebačkim kvartovima ne kreću više od pet tisuća eura.

Prije toga pokupovao je Horvatinčić i ostalih devet stanova u Varšavskoj 6, po također visokoj otkupnoj cijeni, prosječno između pet i šest tisuća eura po kvadratu, budući da su tadašnji stanari znali da investitor izbora baš i nema.

Kako bilo, Horvatinčić za tjedan dana najavljuje konferenciju za novinare, a za dan poslije, idući petak, tulum na gradilištu. Tada bi oko tisuću i pol uzvanika s članovima Hoto grupe trebalo proslaviti kraj jednog dijela gradnje Cvjetnog.

A novi preokret u slučaju Varšavska kratko su komentirali aktivisti Prava na Grad i Zelene akcije.

– Nezadovoljni smo brzinom kopanja rupe u Varšavskoj za rampu jer dok je ne iskopaju, ne možemo pozvati Zagrepčane da je zatrpaju – kazao je Teodor Celakoski iz Prava na Grad.

Naglasimo da se aktivisti ne protive gradnji projekta Cvjetno nego samo podzemnoj rampi u Varšavskoj, čiji je investitor Grad Zagreb. Osim što, stalno ponavljaju, Grad daje javno-prometnu površinu za potrebe privatnog kapitala, sve to financiraju građani sa dvanaest milijuna kuna. Pitaju se kakva je to trgovina ako Grad daje, ali i plaća?

Balkon je ilegalan?

Kaznena prijava koju su podnijeli protiv gradonačelnika Milana Bandića zbog sklapanja štetnog ugovora za rampu još nije riješena, a kriminalistička obrada traje.

Doduše, DORH je, podsjetimo, ovo ljeto priopćio da su pronađene dvije nepravilnosti. Prva je da se urbanistički plan ne slaže s konzervatorskom podlogom, da je dvorište preizgrađeno, odnosno da je zabranjena denivelacija Varšavske ulice.

Upravo činjenicu da je Hoto Grupa nekim stanarima u Ilici 11 zagradila balkone zidom koji je prislonila tik u njih, i time ujedno snizila vrijednost nekretnine, komentirao je Tomislav Horvatinčić.

– Obitelj Blažević u Ilici 11 optužuje nas da smo im sagradili zid ispred balkona, uništili pogled i spustili cijenu stana, ali pritom nisu spomenuli da je taj balkon sagrađen ilegano iznad drvarnice – kazao je Tomislav Horvatinčić.

Komentara 33

MI
mica1111
10:25 07.10.2010.

...i...što sad...koliko su onda dobili i ovi iz Zelene akcije...kad su odjednom uvukli rogove... ...ah,dragi Bože,koliko buke ni oko čega...

DU
Deleted user
10:55 07.10.2010.

Zelena akcija je dobila besplatnu reklamu u svim medijima, ovaj za podrum dobio finu lovu, investitor svoju investiciju, a ova ekipa studenata i penzionera sljedbenika životnu lekciju iz iskorištavanja...

OB
-obrisani-
11:33 07.10.2010.

@ VisAVis2 \"Uvjeren sam da grad ništa nije platio\" --- Ti si sa kruške pao, srećo? Grad plaća izgradnju rampe za Horvatinčićevu privatnu garažu, a iznos koji plaća je poznat u kunu. Svatko tko kaže da to nije privatna garaža.... je li njen vlasnik država ili privatni poduzetnik? E to vam je odgovor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije