Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka

HEP izborio javnu rasvjetu u Gradu - cijena 125 milijuna kuna

19.05.2015., Zagreb - Termoelektrana-toplana Hrvatske Elektroprivrede, podruznica toplinarstvo na Savici. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
07.09.2015.
u 12:47

O novoj ponudi odlučivat će se na sjednici Skupštine u četvrtak 10. rujna

Upola niža cijena struje kojom će se opskrbljivati javna rasvjeta u gradu Zagrebu rezultat je veće konkurencije na tržištu električne energije, a i grad je tražio nešto manju količinu energije.

Gradska će skupština na nadolazećoj sjednici, sazvanoj za četvrtak 10. rujna, odlučivati o prihvaćanju ponude HEP-Opskrbe da kroz četiri godine opskrbljuje javnu rasvjetu za 125 milijuna kuna, dok je do sada isti posao obavljala slovenska tvrtka GEN-I za 250 milijuna kuna.

No kako su objasnili u GEN-I-ju, oni su s Gradom Zagrebom imali potpisan okvirni sporazum te Grad nije potrošio predviđenih 250 milijuna kuna. U međuvremenu su se pojavile spekulacije da će HEP kupiti GEN-I.

– Tvrtka GEN-I Zagreb prije četiri godine potpisala je ugovor s Gradom na iznos od 49,4 milijuna kuna bez PDV-a za predviđenu godišnju količinu od 98 GWh, a sama cijena na tenderu tada je bila vezana uz spot cijenu na EEX burzi. Budući da se cijena na tržištu smanjivala i GEN-I je, sukladno odredbama potpisanog ugovora, smanjivao cijenu gradu Zagrebu tako da je u četiri godine trajanja ugovora GEN-I spustio cijenu za više od 30 posto – poručili su iz tvrtke GEN-I.

U objašnjenju dodaju da je u posljednjem natječaju grad tražio manju godišnju količinu energije – 90 GWh godišnje, što je također utjecalo na ponuđene cijene. Energetski stručnjak Milan Puharić objasnio je da su cijene struje u međuvremenu pale jer se na tržištu pojavilo više opskrbljivača, no drži da bi se HEP-Opskrba mogla naći u problemu jer su dali dosta nisku cijenu.

– Mislim da su previše zaronili jer su za cilj imali vratiti posao u Zagrebu – kazao je Puharić. Naime, uz HEP-Opskrbu koja je pobijedila, javile su se još dvije tvrtke s cijenom oko 133 milijuna kuna i GEN-I s cijenom od 144 milijuna kuna.

Puharić, s obzirom na razlike u cijenama, procjenjuje da je HEP išao s dampinškom cijenom, a u GEN-I objasnili su svoju cijenu.

– Budući da je metodologija kojom se formirala cijena na zadnjem natječaju komplicirana s aspekta ovladavanja rizicima, GEN-I se odlučio ponuditi cijenu koja uzima u obzir sve te čimbenike – poručili su.

ponudile su na posljednjem natječaju dvije tvrtke, a GEN-I se na novi natječaj javio s cijenom od 144 milijuna kuna

milijuna kuna

Komentara 2

Avatar Hazl113
Hazl113
20:01 07.09.2015.

Slažem se da je HEP ponudio tzv. dampinšku cijenu, a tu će razliku platiti tko drugi nego građani RH. Trebali su odavno spustiti cijenu KW, ali bolje da nas pljačkaju kako bi mogli dijelit svoji zaposlenicima bonuse, božičnice, regres. sjećamam se kada je INA bila još državna, pljačkali su je na sve strane. Jedan dio velikog kolača odlazio je HEP-u, HŽ-u i svim gubitašima. Ono što je najgore da su plaće u INI bile manje nego u HEP-u, a svake godine su od INE dobivale 800 mil. kuna. Mislim da im je 3 puta oprošten dug prema INI koji je bio preko 2 milijarde kn. Lopovi ostaju lopovi.

Avatar liquidsky
liquidsky
11:58 08.09.2015.

Sudeći po fotki, svijetlit ćemo na paru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije