Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vandali na Miroševcu

Haračili po groblju: Pokrali ukrase i razbacali vijence s 50 grobova

Groblje Markuševec
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
17.02.2014.
u 17:30

Pokradeni su i nadgrobni ukrasi, a iz podružnice Gradska groblja kažu da je teško boriti se protiv ovakvih razbojnika koji često noću napadaju groblja. Slomljeno raspelo stradalo je u oluji u studenome i čeka na restauraciju, a na groblju u Vrapču su lopovi odnijeli bakreni krov gotovo pred očima policije

Na pedesetak grobova na Miroševcu nepoznati vandali razbacali su cvijeće i svijeće te pokrali nadgrobne ukrase. Kako poručuju iz policije, još nije utvrđeno tko je počinio ovo nedjelo na dijelu Mramornog prilaza i za počiniteljima se traga, a materijalna šteta još nije utvrđena.

Bez veće štete

Iz Holdingove podružnice Gradska groblja poručuju da, na sreću, ovaj put nije bilo veće štete jer nisu uništavani sami spomenici, no groblja su nedovoljno zaštićena i često su na meti razbojnika. Kradu se vijenci, svijećnjaci, ukrasi, a nerijetko spomenike išaraju grafitima.

– Na Miroševcu smo već nekoliko puta pokušali staviti lokote, no oni prežive tek nekoliko dana nakon čega ih potrgaju. To groblje teško je zaštititi jer je veliko i kroz njega ljudi idu na autobusnu stanicu, voze se biciklom i uzaludni su nam dosad bili svi pokušaji zaštite. Zbog toga se i događaju ovakve situacije – kazala je direktorica Gradskih groblja Ljerka Ćosić.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Oštećeni grobovi na Miroševcu najnoviji su vandalski čin, a nerijetko su i druga gradska groblja na meti vandala.

– U Vrapču su odnijeli bakreni krov gotovo pred očima policije. Iako imamo zaštitare na našim grobljima i naši zaposlenici su tu do određenog doba, uzaludno je sve jer se vandalski napadi često događaju.
Na nama je da pozovemo policiju, što smo napravili i u Miroševcu, a oni obave očevid, procijene štetu i pokušavaju pronaći počinitelje – kazala je direktorica Ćosić te dodala da policija zbog ovakvih događanja češće obavlja ophodnju kako bi spriječila vandalske napade.

Iako imamo zaštitare na našim grobljima i naši zaposlenici su tu do određenog doba, uzaludno je sve jer se vandalski napadi često događaju.

Ljerka Ćosić

Gradska groblja, direktorica

Osim što je oštećeno groblje, u nevremenu koje je u studenom poharalo Zagreb stradalo je i raspelo u centralnom dijelu Markuševca.

Čeka se restauracija

– Tijekom jake bure i kiše koja je zahvatila grad odlomio se dio raspela. Štetu smo prijavili i sada se čeka restauracija. No kada će ona biti, još ne znamo. Nadamo se da će se to dogoditi ubrzo jer znamo da je ovo neprimjereno – kazala je direktorica.

I stanovnicima s kojima smo razgovarali, a koji žive nedaleko od groblja, poznate su ovakve situacije. Rijetko se pronađu počinitelji, ističu, jer vandali grobove oskvrnjuju najčešće noću.

Komentara 4

PR
Prunus
19:00 17.02.2014.

U Njemačkoj postoje posebne policijske jedinice koje se bave vandalizmom i koje s lakoćom hvataju vandale. Uništavači privatne i javne imovine te grafiteri švrakopisa po fasadama plaćaju visoke kazne, a kod nas nikome ništa kada neka panjina pošara grafitom netom obnovljnu fasadu ili kulturni spomenik.

2X
2Xgeneral
18:11 17.02.2014.

Neka stave kamere a ako nemaju novaca ( zašto onda plaćamo održavanje ) neka voljeni gradonačelnik Miki noću dežura ako nezna osigurati dostojanstvo i red na grobljima!!

CP
Cviet Prigorja
22:45 17.02.2014.

Ne pada snijeg da prekrije brijeg, več da bi zvijeri ostavile tragove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije