Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svibanjski obračun

Gradsko stambeno šalje 16 tisuća ovrha

pričuva
arhiva VL
Autori: sb/VLM, jk/VLM
19.05.2012.
u 10:00

Ovrhe GSKG-a stižu onima koji nisu platili duh za pričuvu nakon opomena koje su poslane prije dva mjeseca.

Pričuvu nije platilo otprilike 16.000 Zagrepčana koji ovih dana mogu očekivati ovršne prijedloge, kažu iz GSKG-a, najveće tvrtke u gradu koja se bavi upravljanjem stambenih i poslovnih prostora.

Iako je naplata pričuve, čija je minimalna naknadi 1,53 kuna po četvornome metru, svake godine sve uspješnija, broj neplatiša zbog kojih se ponekad stopiraju svi veći radovi na obnovi zgrade, ipak je velik.

Za održavanje zgrade

– Opomene za prošlu godinu šaljemo u ožujku, a one koji ni nakon toga ne podmire svoje dugove, utužit ćemo sada u svibnju. Očekujemo šesnaest tisuća ovršnih prijedloga za 2010. i 2011. godinu – istaknula je Marija Sesler iz GSKG-a.

Prošle je godine od 173.000 stambenih i poslovnih jedinica, otprilike devedeset posto građana koji imaju ugovor sa GSKG-om, podmirilo svoje račune za pričuvu prije opomene dok je 18.000 to učinilo nakon opomene. Ostalih osam posto građana dovedeni su do ovršnih rješenja.

U međuvremenu dok netko od susjeda ne plaća pričuvu, potreban novac za održavanje zgrade i radove moraju osigurati ostali stanari i to povećanjem pričuve.

Ako stanari žele neke veće zahvate, kao što je obnova krova, pročelja ili unutrašnjosti zgrade, moraju sami sebi povećati naknadu kako bi uopće mogli dobiti kredit jer je za njegovo odobrenje potrebno, osim suglasnosti natpolovične većine, imati i najmanje osamdeset posto uspješnu naplatu pričuve.

Zaštita potrošača

Bez obnove krova, pročelja i sličnih zahvata, može se godinama živjeti mirno pa je jedini način da se GSKG naplati ovrha, no kod potrošnje struje i plina stvar je donekle jednostavnija. Neplatiše se jednostavno isključi, a tek zatim kreće ovrha.

– Za isključenje sa sustava trenutačno je u pripremi 1755 potrošača dug kojih je permanentan dok je dosad prema istom kriteriju isključen 1981 potrošač – kaže Davor Šestan iz Plinare Zagreb.

Slično je i kod Elektre Zagreb, koja je poznata po brzoj reakciji prema neplatišama.

– Na dan 10. svibnja na području Elektre Zagreb evidentirano je 8639 isključenih od ukupno 494.454 mjerna mjesta – rekla je Mirela Klanac, glasnogovornica Hrvatske elektroprivrede, no podatke o budućim isključenjima nije dala, opravdavši to zaštitom podataka potrošača.

Komentara 3

JA
james49
12:23 19.05.2012.

Ne znam što kazati. Znam da ima jako puno ljudi koji jednostavno nisu u mogućnosti uplaćivati sve obveze proizašle iz njihovih prijašnjih prava. I sam kuburim da bi sve platio i ne bi se doveo u položaj dužnika, jer je to najlošija mogućnost. Da imamo dovoljno novca (mislim na državu koja novac nabavlja od nas), bilo bi društveno pozitivno, ljudima koji nisu u stanju podmirivati vlastite obveze, omogućiti smještaj u domovima (ja bih prvi to prihvatio). Ne mogu očekivati od moje djece da za mene išta učine jer i njima pomažem.

CH
chemica
16:13 20.05.2012.

Ovaj naš \"genijalac\" od predstavnika stanara želi progurati povećanje izdvajanja za pričuvu usred krize, mada je račun zgrade u plusu par desetaka tisuća kuna. Nije za sve kriv ni GSK.

TM
TM
16:28 20.05.2012.

Neznam zasto ne prejdete od GSKG-a, jer oni vam pojedu najvise vase pricuve.A uzimaju nestrucne majstore koji naplacuju masno i najvjerojatnije dijele sa njima proviziju.A oni koji ne placaju misle da ce drug Tito za njih uplatiti.Pa sada imaju svjee na vlasti pa neka im salju ovrhe.Tko nemoze drugovima platiti neka seli na selo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije