Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treslo se u noći

Građani će ovih dana primiti letke s lokacijama za pomoć u slučaju potresa

11.11.2013., Zagreb - Uslijed jakog olujnog vjetra urusio se dio stare zgrade Paromlina. Zbog opasnosti od nastavka urusavanja policija osigurava parkirni prostor, a djelatnici Zagrebparinga uklanjaju vozila. Pavle Kalinic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
02.02.2015.
u 14:00

Podrhtavanje tla u 22 sata i 22 minute osjetio je cijeli grad, a sljedećih nekoliko zabilježili su samo instrumenti Seizmološke službe RH

Tri do četiri slabija potresa, ali i jedan koji je na deset sekundi osjetio čitav grad – statistika je to Seizmološke službe Republike Hrvatske u noći sa subote na nedjelju.

U 22 sata i 22 minute zabilježen je potres magnitude 2,9 prema Richteru s epicentrom pokraj Markuševca, a upravo na podsljemenskom području podrhtavanje tla najviše se i osjetilo.

Bez materijalne štete

– Gledali smo film i najednom se sve počelo tresti. Najviše su se uplašila djeca, ali materijalne štete nema – javila je čitateljica koja živi u Mikulićima. To što potres nije prouzročio nikakvu štetu, nije ništa čudno, objašnjava seizmolog Krešimir Kuk. Kako kaže, pri potresu te jačine moguće je pucanje nekih lošije izvedenih građevinskih objekata ili da se aktiviraju klizišta.

– Opasno je sve iznad magnitude pet. Ovako mali potresi u Zagrebu, ali i čitavoj Hrvatskoj uobičajeni su jer smo na trusnom području – rekao je seizmolog Kuk te dodao kako Zagreb godišnje zabilježi stotinjak manjih potresa, a u posljednjih pola godine njihova je količina čak bila i manja nego što se očekivalo.

Spremni za intervencije

Da su potresi česti na području grada, znaju i iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, čiji leci o lokacijama na kojima će se pružati pomoć dogode li se potresi većih razmjera do kraja ovog tjedna dolaze na adrese svih Zagrepčana. Prije dvije godine građani su dobili letke o tome kako se ponašati u vrijeme potresa.

– Dogodi li se potres, mi smo spremni. Imamo 550 pripadnika specijalnih postrojbi civilne zaštite, a nedavno smo nabavili i kontejnere za prijevoz te smještaj opreme koja će se koristiti za urbano spašavanje iz ruševina – rekao je pročelnik Ureda za hitne situacije Pavle Kalinić te dodao da je Grad Seizmološkoj službi RH kupio i četiri seizmografa, koje redovito i servisira.

Kako je objasnio Kalinić, spašavanje u vrijeme katastrofe kao što je potres još nije potpuno regulirano s obzirom na to da Hrvatska u posljednjih petnaest godina nema zakon o civilnoj zaštiti.

Komentara 15

Avatar comandante
comandante
18:36 02.02.2015.

pavle majstore, tako se opravdava 150000 kuna plaće!!!!

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
16:30 02.02.2015.

Kalinic rides again!

AM
amato
19:31 02.02.2015.

Uhljeb. Sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije