Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uz povećanje kreditnog rejtinga

Grad Zagreb nakon 13 godina svrstan u investicijski razred kreditnih ocjena

Zagreb: Tomašević o rezultatima Gradske uprave u obnovi Zagreba nakon potresa
Patrik Macek/PIXSELL
24.03.2024.
u 19:09

Agencija Standard & Poor's navodi da je gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Tomaševićem učinila značajne iskorake u smjeru poboljšanja financijskog upravljanja Gradom, učinkovitog upravljanja likvidnošću kao i u pogledu transparentnosti poslovanja

Nakon 13 godina agencija Standard & Poor's (S&P) uvrstila je Grad Zagreb u investicijski razred kreditnih ocjena. Zbog poboljšane likvidnosti, stoji u priopćenju, koja nastavlja jačati uz solidne proračunske rezultate te pozitivne izglede, agencija je Gradu, naime, povećala kreditni rejting s BB+ na BBB-.

Agencija navodi da je gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Tomaševićem učinila značajne iskorake u smjeru poboljšanja financijskog upravljanja Gradom, učinkovitog upravljanja likvidnošću kao i u pogledu transparentnosti poslovanja. Kao važan čimbenik koji je utjecao na povećanje istaknuli su i okončanje praksi kvazi-zaduženja, odnosno skrivenih dugova iz prijašnjih vremena, a pozitivnim smatraju i korištenje EU fondova za poticanje ulaganja i obnovu nakon potresa, ističući povlačenje od oko 200 milijuna eura iz Fonda solidarnosti.

VEZANI ČLANCI: 

– Ponovno povećanje kreditnog rejtinga agencije S&P samo pola godine nakon prethodnog pokazuje povjerenje agencije u naš rad, rezultate i sposobnost da odgovorno upravljamo gradom – istaknuo je Tomašević. Dodao je i kako zahvaljujući ovakvim financijskim rezultatima u mandatu aktualne gradske uprave nije došlo do povećanja cijena režija, kao ni porasta cijena javnog prijevoza, dječjih vrtića ili domova za starije.

– Unatoč negativnim učincima Vladine porezne reforme koje je istaknula i agencija, Grad Zagreb ima daleko najveće plaće u Hrvatskoj, uz BDP po glavi stanovnika za 75 posto veći od nacionalnog prosjeka – kazao je Tomašević.

VEZANI ČLANCI: 

Iz S&P-a, između ostalog, ističu i kako su daljnji izgledi Grada pozitivni jer očekuju nastavak gospodarskog rasta, poboljšanje institucionalnog okvira kao i pristupa financiranju te najavljuju potencijalno novo povećanje rejtinga u narednih 12 mjeseci, ako se razina likvidnosti nastavi održavati uz nastavak rasta BDP-a.

– Unatoč poboljšanjima u transparentnosti i odgovornosti Grada, agencija S&P ograničavajućim i dalje smatra političko okruženje koje može postati volatilno osobito kako se nacionalni i lokalni izbori približavaju, te još uvijek donekle nestabilan zakonodavni okvir – ističu u priopćenju. 

VIDEO Možemo! predstavio program za nadolazeće izbore 

Komentara 11

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
13:42 25.03.2024.

Kaže da su sredili financije. Naravno da jesu - dignuli nekoliko kredita, dignuli porez, ne odvoze smeće, ne kose travu, ne servisiraju vozila javnog prometa, zakrpaju poneku rupu na asfaltu (radi lakšeg valjanja), poprave rupe na puknutim cijevima i farbaju klupice, asfalt i građane.... Drug zenf otvara obnovljene objekte, a to su sve projekti koje je započeo banditos, no to zaboravi spomenuti. Ujfu

NI
Ninica
20:55 24.03.2024.

Pa cijeloj HR je podignut rejting, pa to se odrazilo na lokalnu samoupravu, svugdje ne samo u Zagrebu. Prihodi od poreza narasli su im 13% u 2023 a u ovoj planirano je još 12%. Ukupno 25% .Politikom povećanja plaća.

BU
burza
19:51 24.03.2024.

Kad se Hrvatskoj dize kreditni rejting onda Bencicka pljuje da to nije nista a sad je super

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije