Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrtoglave cifre

Grad Zagreb iskeširat će 3,1 milijun eura za dugove bolnica, gotovo polovicu tog iznosa na Sveti Duh

Zagreb: Klinička bolnica Sveti Duh
Robert Anic/PIXSELL
31.08.2023.
u 07:45

Prema zaključku koji stiže na Skupštinu, i bolnica u Rockefellerovoj i Srebrnjak dobivaju dotaciju za račune koji nisu otplaćeni više od 90 dana

Grad će podmiriti dio dugova triju zagrebačkih bolnica, što će proračun isprazniti za oko 3,1 milijun eura, stoji u zaključku o kojem će skupštinari raspravljati idućeg tjedna na prvom zasjedanju u Ćirilometodskoj nakon ljetne stanke. Namiruju se iznosi koji nisu otplaćeni više od 90 dana, s obzirom na stanje koje je zabilježeno krajem lipnja, a u prijedlogu zaključka dodaju kako su izdaci za bolnice predviđeni projekcijama za 2024. i 2025. koje je izradio Gradski ured za zdravstvo.

Daleko najveći dužnik je Sveti Duh sa 7,1 milijun eura nepodmirenih troškova, a Grad će im otplatiti 1,6 milijuna. "Gubici bolnica nastali su u višegodišnjem razdoblju i kumuliraju se. Uzrokovani su zbog posljedica utvrđenih, a nedostatnih maksimalnih iznosa sredstava za provođenje ugovorene zdravstvene zaštite s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Tu je i nerazmjer troškova na koje uprave bolnica ne mogu utjecati poput prava zaposlenika i troškova za provođenje zdravstvene zaštite u odnosu na mjesečno, odnosno godišnje utvrđena sredstava za provođenje zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja", stoji u obrazloženju.


>>VEZANI ČLANCI: 


Bolnice, dodaje se, stoga ne mogu svoje obaveze prema dobavljačima podmiriti na vrijeme i u rokovima dospijeća. Zbog uvjeta rada u pandemiji ove godine isplaćena su im i dodatna financijska sredstva za podmirenje neplaćenih računa, osigurana iz državnog proračuna, navodi se također, a time su podmirene one najstarije obveze prema dobavljačima lijekova i medicinskih proizvoda te se smanjio broj dana kašnjenja.

Usprkos tome, i dalje postoje obveze prema njima, ali i prema drugim dobavljačima kojima tri zagrebačke bolnice nisu namirile troškove u više od 90 dana. Osim Svetog Duha, novac iz proračuna izdvaja se i za Srebrnjak, koji lani bilježi i rast prihoda od 34 posto u odnosu na godinu ranije, i to iznosu od 594 tisuće eura, a Bolnici za plućne bolesti u Rockefellerovoj pokrit će se dug od 828 tisuća eura. Inače, svaka od te dvije bolnice ima oko 1,2 milijuna eura duga.

>>VIDEO: Zavirili smo u City cat hotel

Komentara 5

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
14:06 31.08.2023.

Pa kaj nije ona drugar'ca, koja je otplahutala iz bolnice, rekla kak je sredila financijsko stanje? Kako to, kako to?

DU
Deleted user
08:16 31.08.2023.

taj dug zs tetejca je macji kasalj...on to odmah rijesi ...

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
07:41 01.09.2023.

Eto, još jedna muzemovska laž isplivava na površinu. Do prije dva mjeseca je ona njihova pobačaj-ravnateljica tvrdila da je u cijelosti konsolidirala financijsko poslovanje bolnice. I uzela Nagradu Grada Zagreba. Sramota!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije