Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko su članovi?

Grad Zagreb formira novo povjerenstvo koje će odlučivati o spomenicima, donosimo ovlasti koje će imati

Zagreb: Posljednje pripreme za otvorenje spomenika Franji Tuđmanu
Ivan Buvinic/PIXSELL
04.09.2023.
u 15:11

Na skupštini je i odluka kojom se proširuje krug onih kojima će se pokriti svi troškovi nastali preimenovanjima javnih površina

Gdje će biti novi spomenik u gradu i kako će izgledati? Što će pisati i kakva će biti ploča s imenom ulice ili trga? To su samo neka od pitanja na koja će ubuduće morati odgovarati povjerenstvo za postavljanje ploča i označavanje imena ulica i trgova, spomenika, skulptura, sakralnih obilježja, spomen-ploča i umjetničkih instalacija.

Na prijedlog gradonačelnika, na sjednici Gradske skupštine u četvrtak glasovat će se o osnivanju novog povjerenstva koje će činiti šest članova. Za predsjednicu je predložena arhitektica Tamara Bjažić Klarin, a uz nju novi sastav činit će profesorice povijesti umjetnosti Darija Alujević i Marta Kiš, akademska kiparica Božica Dea Matasić, arhitektice Maja Gorianc Čumbrek i Mirna Meštrović te sociolog Ivor Zidarić.

"Povjerenstvo se formira jer je na snagu stupila nova odluka o komunalnom redu i načinu označavanja ulica pa će zadaće povjerenstva biti davanje prethodne suglasnosti za postavljanje, premještanje i uklanjanje spomenika i sličnih obilježja kao i odlučivanje o potrebi prethodnog raspisivanja natječaja za iste", stoji u obrazloženju.

POVEZANI ČLANCI:

Što se imena ulica i trgova tiče, na skupštini će se naći i izmjena odluke o naknadi troškova pri promjeni imena ulica. Novost je da će osim privatnim, sada troškovi biti pokriveni i pravnim osobama, a svima će se platiti i izrada novih oznaka i kućnih brojeva. Također, novom odlukom, osim za preimenovanje postojećih, pokrit će se troškovi i pri imenovanju novih ulica. Na dnevnom redu će se konačno naći i tri imenovanja o kojima se dugo priča. Sjeverno od Kostelske, između Mihovljanske i Zorkovačke ulice, park če na Trešnjevki dobiti pjevač i skladatelj Zvonko Špišić.

Prva zviždačica u Hrvatskoj, Ankica Lepej, dobit će šetalište u Gajnicama, koje će se protezati uz istočni dio Parka 101. brigade Hrvatske vojske, od Ulice kerestinačkih žrtava do Trga grada Passignano Sul Trasimeno. Skupštinari će glasati i o imenovanju nove ulice u Ivanjoj Reki u sjećanje na župnika Stjepana Jakopovića. Nakon ljetne stanke, sjednica Gradske skupštine održat će se u četvrtak. Za dnevni red do nedjelje je stiglo čak 39 prijedloga.

GALERIJA: Spomenik star 130 godina dobiva novi izgled: Zagrebački glavni kolodvor obnovit će za 60 milijuna eura

Zagreb: Posljednje pripreme za otvorenje spomenika Franji Tuđmanu
1/4

Komentara 4

KU
kublajkhan
09:55 05.09.2023.

Šetalište Ankice Lepej??? Svijet je poludio

Avatar utunelu
utunelu
15:21 04.09.2023.

komisija za istrazivanje ruda i gubljenje vremena

DU
Deleted user
16:12 04.09.2023.

Ocito nisi iz Zagreba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije