Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čiji je kralj Tvrtko?

Rasprava nakon 632 godine: Spomenik posvađao BiH, srednjovjekovnog vladara svojataju svi

03.09.2023.
u 18:21

Povjesničar Antun Kovčalija smatra da pravo na Tvrtka imaju i jedni i drugi i treći, ali nitko nema pravo na bilo kakav ekskluzivitet

Komentara 88

EJ
ejStef
19:01 03.09.2023.

Današnja Bosna i Bosanci nemaju veze s tadašnjom Bosnom. Danas su to Turci i njeguju Tursko nasljeđe, tako da je rasprava o Tvrtku u tom kontekstu bespredmetna.

ST
Startrack
18:58 03.09.2023.

Ovo svojatanje Tvrtka pojavilo se iza rata. Nikad prije rata nisam cuo da neki Srbin ili Musliman ga svojata. Pa i samo ime Tvrtko i prezime Kotromanic su Hrvatski.

Avatar jeremija1
jeremija1
19:26 03.09.2023.

nema Tvrtka ni Srbina ni Muslimana. Ime je opstalo u Hrvata-katolika. Srba u Bosni prije turske najezde nije bilo, osim možda na krajnjem istoku Hercegovine i u Podrinju, ali znajući da su Zvornik, Teočak, Polje kod Bjeljine, Bjeljina i Srebrenica ( po kojem je cijela franjevačka provincija Bosna Srebrna dobila ime ) u istočnoj Bosni imali katoličke franjevačke samostane, čisto sumnjam u nekakvu prisutnost pravoslavaca. O okolici Tuzle, u središtu Bosne, u okolici Jajca i zapadno (što je tada i nominalno bila Hrvatska) da ne govorimo; tu je bilo na desetke samostana. Tvrtko je radi vlastitog prestiža dodao titulu kralja Srbije i okrunio se u Mileševi, jer mu je baba bila Nemanjićka. Koliko je poznato iz povijesti, njegova je majka Jelena bila iz hrvatskog roda Šubića, unuka slavnog bribirskog kneza, hrvatskog bana i titularnog gospodara Bosne Pavla Šubića ! Prezime Kotromanović ( srodno obliku "Kotromanić" ) je također prisutno samo u Hrvata. Uspomenu na tu dinastiju su održali isključivo srednjebosanski Hrvati-katolici. Srbi o tome nisu niti znali, a Muslimani su bježali od svoje kršćanske prošlosti kao i danas. Znači, nema dvojbe o tome čiji je Tvrtko !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije