Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moguć i rast cijena

Grad uvodi tržišno natjecanje za čišćenje dimnjaka

dimnjacar
Boris Scitar
19.10.2012.
u 10:25

Planira se i digitalni katastar u kojem će se evidentirati sva čišćenja dimnjaka. Trenutačno u Zagrebu koncesiju za dimnjačarske poslove ima 20 obrtnika i 4 tvrtke

Za jedne liberalizacija i red na tržištu, za druge pogodovanje i nepoštovanje struke. Srž je to prijepora dugog više od dvije godine o prijedlogu gradske vlasti o obavljanju dimnjačarskih poslova u grada, a i jedni i drugi pozivaju se na interes građana od kojih se njih 11 ove godine već otrovalo zbog začepljenih dimnjaka.

Kao i borba taksista

Prijedlogom bi se koncesija sa sadašnjih deset smanjila na pet godina, a uz fiksnu cijenu koncesije uvela bi se i tržišna, odnosno posao bi dobio onaj tko ponudi najveći postotak zarade. Zastupnik Jurica Meić kazao je kako to nije dobar put jer se uništavaju obrtnici.

– Velike tvrtke ponudit će veći iznos pa postoji i mogućnost da poslije podignu cijene. Tražit ćemo da se ograniči najviša cijena kao što smo to učinili i kod taksista – kazao je Meić.

Profitirat će građani

Iz Grada su rekli da cijene neće rasti, nego da mogu samo pasti, a da će u svemu profitirati građani. Smatraju da će se uvesti red te znati tko i koliko puta čisti dimnjak. Planiraju i digitalni katastar u kojem će se evidentirati svako čišćenje. Smatraju i da je liberalizacija tržišta trn u oku starim koncesionarima jer se boje da će ostati bez zarade te da je stvar slična nedavnoj borbi taksista. Iz Udruženja dimnjačara kazali su da je prijedlog loš i da konkurencija i sada postoji.

– Prijedlog ne određuje što sve dimnjačari trebaju raditi, a i sada se borimo za koncesiju – kazao je Nenad Zrinski, tajnik Udruženja dimnjačara. Trenutačno koncesiju čišćenja ima 20 obrtnika i 4 tvrtke, a za zanimanje su zainteresirani i mladi te ih u godini 18 stekne to zvanje.

Komentara 1

CV
cvijece
18:26 19.10.2012.

Cijela Dalmacija se grije na struju i drva.Dimnjačara ima za na prste nabrojat.Statistika o očišćenim dimnjacima?Što je to?Zašto je tako?Do kada?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije